Nyheter

En förarlös bil ersätter 14 personbilar

Både delandets ekonomi och förarlösa bilar har under de senaste åren fått ordentligt med uppmärksamhet. Det är i skenet av dessa två företeelser som Pierre-Jean Rigoles arbete vid KTH:s centrum för trafikforskning är intressant. Inte minst då många stockholmare pendlar ensamma i sina bilar och hans arbete visar att antalet passagerare i fordonen skulle öka med 50 procent.

150429_En förarlös bil ersätter 14 personbilar 1_liten

Frågan som ställs i examensarbetet är vad som skulle hända om alla bilpendlare i Stockholmsområdet istället skulle börja använda sig av självkörande taxibilar – så kallade Shared Autonomous Vehicles (SAV) – med fyra passagerarplatser. Det görs redan 272 000 sådana resor med vanlig taxi dagligen i Stockholmsområdet, och de står för ungefär hälften av den totala trafiken.

Svaret har Pierre-Jean Rigole fått via simuleringar som visar hur förarlösa fordon skulle kunna ersätta personbilarna. En förarlös bil på 14 vanliga är alltså resultatet.

Förarlösa bilar är den ”smarta bilen”, och lika revolutionerade som den smarta telefonen. Den kommer att revolutionera bilägandet, leda till smidigare trafik med många färre olyckor och frigöra mycket värdefullt utrymme i städerna som idag ockuperas av parkerade bilar. En flotta med förarlösa elbilar kommer att vara en viktig pusselbit i framtidens hållbara transportsystem, säger Pierre-Jean Rigole.

Läs mer…

Källa: KTH

Förarlösa fordon är en av de frågor vi lyfter under mobilitetsdagen 28 maj 2015 på Ekocentrum. Läs mer och anmäl dig här…

Taggat , , , ,