171127_elcykel_Årets Julklapp-2017Ingen har väl kommit undan HUI:s korande av årets julklapp. För 30 gången står vi nu här och inser att vi har haft väldigt fel när det kommer till gissningsleken av vad det kan tänkas bli.

Klappen har inte hamnat i topp bland oddsen, men med sin elektroniska skicklighet surrar den förbi sina konkurrenter och parkerar på urbaniseringens plats och laddar om batterierna. Ja, ni hörde rätt. El-cykeln blir årets julklapp 2017.

Listorna har tidigare dominerats av hemelektronik, men i år blir det alltså någon form av hybrid där cykeln får anses vara en kombination av både inne- och utomhuselektronik.

Det finns vissa kriterier för att få utmärkelsen Årets julklapp: produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året. Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal och produkten ska representera den tid vi lever.

HUI skriver på sin hemsida om valet av Elcykeln:

”Vi lever i en tid av medvetna val och bortval. Allt fler väljer att bo i eller i närheten av städer samtidigt som många väljer bort bilen. Elcykeln är en möjlighet att transportera sig klimatmedvetet och fossilfritt samtidigt som man väljer en mer aktiv livsstil. På så sätt krokar elcykeln i tre starka megatrender – urbaniseringen, reflekterandet över klimatförändringarna samt träning och hälsa”.

Mellan september 2016 till augusti 2017 ökade efterfrågan på El-cykeln med 50 procent och under den perioden såldes cirka 67 500 cyklar. Försäljningen lär inte avta nu när den blivit utsedd till Årets julklapp.

Källa: Veckans Klimatnyheter och Dagens Media