Ekocentrum är inte en vanlig konferensanläggning, eller mässa. Ekobanken är inte någon vanlig bank. Det kanske är därför vi går så bra ihop! Ekobanken är ett av de goda exempel vi pekar på i vår utställning, bland alla de lösningar som tillsammans skapar en hållbar framtid. I veckan fick vi besök av Bonnie Laurén och Kristoffer Lüthi, som berättade om hur Ekobanken jobbar, så att våra utbildare är uppdaterade!

Ekobanken-magasinet

“Vi bedriver bankverksamhet på ett annat sätt. Det måste inte vara blankpolerade marmorgolv, vi sitter i en gammal lada…” inleder Kristoffer.

Ekobanken är en kooperativ medlemsbank, 2.400 medlemmar. Omslutning ligger på knappt en miljard. ”Ingenting. Men vi försöker vara myggan i sovrummet” som Kristoffer uttrycker det. Banken är medlem i Global Alliance for Banking, och toppar Fair Finance Guide, där även flera medlemmar ligger högt.

”Den som är hållbarast får lägst ränta, inte den som är störst, bäst och vackrast.”

Och så kommer han till en kärna i verksamheten:  “Vi utgår från planetära gränsvärden, men lägger till människan, som förändringsagent! ”Vi måste komma bort från att det är finanserna som styr både människorna och planeten” säger Kristoffer vidare.

Vad är sustainable banking? Principerna för begreppet innebär:

Realekonomi. Ekobanken arbetar realt – det måste finnas mer inlåning än utlåning. Ovanligt i branschen.

Transparens. ”Den som har pengar hos oss kan se vad vi gjort med dem”.

Resiliens. Arbetar man med ovanstående, blir man långsiktigt resilient… Över tid är hållbara banker stabilare. Tar mindre risker, skapar stabil tillväxt… De övriga är volatila.

Kundorienterade. ”Det handlar inte alltid om att stoppa in pengar, bara för att det är kris.”

Ekologiskt – socialt – kulturellt  är ledord. De gamla “people-planet-profit” behöver uppdateras…

Ekobanken_traed-nytta-pa-tre-saett-231x300Tre sektorer som banken arbetar för att skapa balans inom och mellan:

Ekonomi – solidaritet. Rättsliv – jämlikhet. Kulturliv – frihet. Balans är eftersträvansvärt.

På senare tid har Ekobanken börjat ställa mer frågor till kunderna om vilka globala mål de bidrar till. De pratar med kulturbärarna. ”Häftigt att få helt andra kontaktytor hos kunderna än tidigare”, säger Kristoffer.

 

Hur ska jag som privatperson tänka om jag vill att mina pengar ska göra gott – ska jag flytta alla tjänster till Ekobanken nu?

“Nej, inte i dagsläget”, svarar Kristoffer. “Vi har inte all teknik för t ex BankID på plats, där behöver du din gamla bank. Så – Sätt det långsiktiga sparandet i Ekobanken. Behåll din andra bank för Swish, BankID, etc.”

Läs mer om Ekobanken!

Av Helen Sylvan

Etiketter: , , , , , , Last modified: 29 mars, 2019