Nyheter

De vill ersätta taxibilar med el-tuktuks – nu även i Stockholm

Nu har Bzzts taxitjänst med el-tuktuks lanserats i Stockholm. Samtidigt har man fått in över 2 miljoner kronor genom crowdfunding-plattformen FundedByMe.

“Vi siktar på att bli en ny sorts kollektivtrafik”, säger grundaren Per Nyrenius.

170530_Bzzt_podtaxi_vita_mobilTuktuks, en slags trehjuliga motordrivna fordon, är ett vanligt inslag i Bangkoks stadsliv. Nu kan Stockholmarna också välja att hoppa in i en taxi på tre hjul. Sedan någon vecka rullar 18 eldriva tuk-tuks fördelade på 60 chaufförer i den kungliga huvudstaden.

Verksamheten drivs av företaget Bzzt, som enligt egen utsago siktar på att bli ett alternativ till dagens kollektivtrafik.

”Vi vill egentligen tre saker: Få bort fossilbilarna från stan. Skapa en taxitjänst för korta resor i city som är så billig att alla har råd med den”, skriver Per Nyrenius.

I nuläget finns inte Bzzt på Södermalm, eftersom tjänsten bygger på att det är tätt mellan podarna har man väntat med lanseringen där.

“Vi är lite för små än så länge, vi räknar med att efterfrågan ska växa snabbt och då tar vi in pengar nu för att kunna växa i takt med den“, säger Per Nyrenius.

Podarnas förare är anställda av Bzzt med kollektivavtal och en timlön på 130 kronor i timmen. I sommar planerar man nu att utveckla tjänsten till 50 podar och därefter 200 podar under nästa år.

Den som vill boka av Bzzt:s podar kan göra det via företagets app. Kunderna betalar 3 öre per meter under resans gång, och beloppet dras sedan automatiskt från deras kontokort när man är framme.

Förarna har kollektivavtal, med en timlön på 130 kronor i timmen, rapporterar Breakit. Och eftersom fordonen är trehjuliga behöver chaufförerna enligt lag ingen taxilicens.

De eldrivna fordonen har utvecklats av det svenska bolaget Clean Motion. Målet är att skala uppverksamheten till 50 el-tuktuks i sommar, för att sedan kunna öka till 200 fordon i drift under nästa år.

Bzzt har tidigare tagit en nästan två miljoner i kapital. I och med lanseringen av tjänsten i Stockholm har man också dragit igång en gräsrotsfinansieringskampanj på Foundedbyme.com.

Källa: Ny Teknik och Breakit

Visste du det? Bzzt har funnits några år i Göteborg där man kan se deras knallgula pod-taxis i stadstrafiken. Bzzt vann tredje pris i ALMIs och Ekocentrums tävling Pitcha din hållbara idé 2015. De har även varit aktiva på Ekocentrums events, t ex mobilitetsseminariet 2015, mer om detta här!

Taggat , , ,