Nu har årets pristagare av det “hållbara nobelpriset” – Win Win Gothenburg Sustainability Award 2018 utsetts. Temat är industriell symbios, och vinnaren – Kalundborg!

180619_WinWinGothenburgAward_illJuryns motivering:
I dagens moderna värld tar vi många industriframställda produkter för givna. Samtidigt är planetens resurser begränsade. För att vi ska kunna upprätthålla en hög materiell levnadsstandard måste industrins metoder bli resurseffektivare. Ett innovativt sätt att nå dit är genom industriell symbios.
Industriell symbios innebär ett samarbete mellan olika aktörer där avfall eller energi från den ena blir till en resurs för den andra. Detta återvinner resurser och sparar energi samtidigt som det blir en ekonomisk besparing.

180619_Kalundaborg_win-win-sustainability-awardKalundborg Symbiosis är ett samarbete mellan nio offentliga och privata verksamheter som lett till nya produktionssätt med en mer cirkulär metod. Sedan 1972 har avfall från en aktör blivit till resurser för en annan, vilket lett till större hållbarhet och bättre affärsresultat, vilka båda växer över tiden. Detta är en av de första industriparker som samarbetar på det här sättet, vilket observerades av forskare som då introducerade begreppet “industriell symbios”.

Över 45 år av kontinuerligt samarbete har gjort att den industriella symbiosen har utvecklats till vad den är idag. Delandet av en enda resurs –överskottsgas– på 1970-talet, har idag blivit till 25 resurser som delas mellan nio företag, från rent vatten och biogas till gips. Detta har lett till över 635 000 ton mindre koldioxidutsläpp per år, och årliga besparingar för företagen på 182 miljoner DKK samt 106 miljoner DKK i socioekonomiska besparingar.

Som pionjärer på området har Kalundborg Symbiosis visat vägen för många andra industriområden och tjänat som inspiration för företag runt om i världen.

Prisceremonin äger rum den 24 oktober kl 16:30 på Auktionsverket Kulturarena i Göteborg. Information uppdateras på webben.

Källa: Win Win Gothenburg Sustainability Award

Etiketter: , , Last modified: 19 juni, 2018