Låt julbordet spraka av färg, satsa på en svensk gran och njut av fina fisken. Här är tipsen som gör din jul glittrigt grön.

Naturskyddsföreningen tipsar om hur du skapar en underbar – och hållbar – jul!

161129_snf_pepparkaka-godjul1. Låt julbordet spraka av färg
Blanda in stora färgsprakande lass från växtriket på julbordet! Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet och lägg upp rätterna med kött och fisk på mindre fat som fylls på när de börjar ta slut, så kommer dina gäster äta miljösmart av bara farten. Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten. Blir det över av festmaten? Fortsätt kalasa i mellandagarna istället för att skicka i soporna.

2. Lyxa med eko
Ett julbord fullt av ekologiskt ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. Extra viktigt att byta ut hårdbesprutade julklassiker som kaffe, russin, ananas och citrus.

3. Årets julklapp kan delas med många

Att ha en massa prylar som sällan används ger inte längre status. Istället hyr, lånar, ger vi bort och byter, eller köper begagnat. Det är ett fenomen som går under många olika benämningar. Vi kallar det för ägodela. Hur tar vi vara på alla möjligheterna som finns? Och vad ska man tänka på när man börjar ägodela? I årets bok från Naturskyddsföreningen hittar du svaren samt massor med tips hur du kan göra din tillvaro enklare och roligare utan en massa onödig konsumtion.

Ge bort en julklapp du kan räkna med att få tillbaka: Ägodela – årets bok 2016 är här!

161129_snf_grangren986x370px161129_snf_grangren986x370px4. Vanlig svensk gran bättre än plast
En vanlig svensk gran, odlad så nära som möjligt, är bästa valet för den som vill ha julgran. Den kallas ibland rödgran eller Picea abies. Har du riktig tur kan du lägga vantarna på en av de få Krav-märkta som finns på marknaden. Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sämre än svensk gran eftersom man vid odlingen ofta använder bekämpningsmedel. Extra risig är kungsgranen om den dessutom kommer från Danmark, eftersom den då kan vara transporterad med lastbil.

Miljösämst är plastgranen, även om man använder den i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen, om du inte har en på vinden sedan förra året.

5. Njut av fina julfisken
Svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är toppen. De är inte hotade och innehåller heller inte så mycket miljögifter. Håll däremot koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk istället. För laxdiggaren är det odlad KRAV-lax som gäller, så slipper du riskera att bidra till utfiskade hav. Och kom ihåg: den mystiska ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än våra julbord.

6. Hitta julpyntet runt knuten
Du som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det hittar du runt knuten eller i närmaste hobbybutik. Testa att göra apelsiner prydda med väldoftande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg, glitter och fantasi.

7. Pepparkakor som är snällare mot regnskogen
Förra året hade vi svårt nu att hitta riktigt schyssta pepparkakor i butiken. Men nu finns det äntligen flera ekologiska alternativ, hurra!

Flera producenter har valt att helt skippa palmolja eller ersätta den med ekologiskt odlad palmolja – ett mycket bättre alternativ för regnskogen.

PS. titta i innehållsförteckningen efter palmolja. Ekologisk är okej och KRAV ställer högst miljökrav. DS.

8. Energisnålt mysljus
Satsa på en lysdiodslinga, LED, som kan vara tio gånger effektivare än en traditionell ljusslinga. Känn på slingan så den inte blir varm när den lyser, det är beviset på att det verkligen är lysdioder. Kolla topplistan på toptensverige.se. Där hittar du de allra energisnålaste. Fler energismarta jultips? Kolla in vår kampanj SMERGY!

9. Klappar som är mjuka för planeten
Prylhets är så 1900-tal. Nu är det upplevelser, hemmagjort, ekologiska delikatesser och dryck, second hand och fantasi som gäller! Om du ändå vill ge bort en pryl, kika efter miljömärkt och se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt ok att byta. Tänk så många julklappar som ligger oanvända i byrålådor, helt i onödan…

Vill du ge bort en leksak till någon gullunge? Välj hellre trä än plast. Skippa framför allt leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ämnen. Känns leksaken lite “kladdig” eller luktar plast? Skippa den också. Vill du ändå köpa plastleksaker, kolla att den är tillverkad inom EU och inte är äldre än från 2013 när kemikaliekraven på leksaker blev tuffare.

10. Sortera de kluriga julsoporna
När gästerna dansat klart och släkten (äntligen?) åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper? Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret – lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el. Frigoliten – återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller – Sedan mars 2015 ska varje kommun besluta om hur koppen från värmeljus ska hanteras då ljuset brunnit ut. Kolla med kommunen där du bor vad som gäller hos er. Det gör inget om det finns stearin kvar, men du som vill köra överkursen kan ta bort den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.

PS. Nu finns det även Svanen-märkta värmeljus i handeln. Ljusen tillverkas av stearin och behållarna av glas som går att återvända när ljuset brunnit ut.

Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren. DS.

Kom ihåg: Vanlig, vild och uppväxt i närheten är bästa julgransvalet!

TV4 Nyhetsmorgon från den 10 december 2015:
Vår expert Jonas Rudberg om klimatsmarta granar.

Källa: Naturskyddsföreningen

 

Etiketter: , , , , , , , Last modified: 29 november, 2016