Nyheter

Så gör du din egen biosfär – ett kretslopp i en glasflaska

Många har frågat efter ”receptet” på våra omtyckta biosfärer, som blivit något av våra maskotar, eller signum, för Ekocentrum. Med lite envishet och pill kan du göra din egen biosfär!Vi har utgått från ett gammalt originalrecept är beräknat för en glasburk på ca 2 liter. Men vi föredrar att använda en större s k damejeanne. De går att hitta på loppisar och marknader med lite tur.

Recept för damejeanne (glasflaska) ca 50 cm hög:

2 dl lecakulor
8 dl jord (se till att den inte torkat ut helt, då kan mikroberna dö… Du kan blanda lite kompost i jorden, men se upp för ogräsfrön i så fall!)
1 dl vatten (ibland mindre)
Växter – små skott med rötter är bäst – t ex ormbunkar, slingerväxter – alla tåliga växter kan användas! Välj gärna växter med olika höjd, bladverk eller växtsätt.

Gör så här:

Häll försiktigt i lecakulor och jord/kompost. Sedan kommer det riktigt pilliga – använd gärna en pinne med någon liten krok på för att försiktigt pilla ned växternas rötter i jorden.
När du planterat och försiktigt strilat i vattnet kan du med fördel låta flaskan stå öppen någon vecka. Då regleras fuktmängden – det immar lätt igen annars i början… Tillslut sedan flaskan – för alltid! Detta kan göras på många sätt, Ann-Mari hos oss tvinnar tjärat snöre runt kork & flaskhals så det liknar fästet på en champagnekork.

Det enda du behöver tillföra biosfären är ljus. Men inte för mycket! Undvik sydfönster. Ställ den inte heller vid ett varmt element – då kan du få uppleva avigsidan med skenande växthuseffekt. Annars är det bara att följa förloppet i din ”evighetsflaska”! Lycka till!

Biosfär
Taggat