Från att arrangera en miljömässa till att förvandlade hela sitt hem till ett projekt för att kartlägga svenskens klimatpåverkan. Ja, den resan har entreprenören Anders Hallström i Vallentuna genomfört.

170427_econowhouseAnders Hallström och hans familj bor i ett radhus byggt 1967 i Vallentuna norr om Stockholm som har totalrenoverats med miljön i fokus. Huset har också fått en tillbyggnad som gjorts så klimatsmart som möjligt. Att det handlar om ett femtio år gammalt radhus, i stället för ett nybyggt passivhus, gör det hela mer intressant och realistiskt, menar Anders Hallström, eftersom flertalet svenskar inte kan bygga nytt, men ändå vill kunna minska sitt klimatavtryck.

Familjen för bok över allt de gör – från varje gram nötfärs som de äter till varje dusch de tar. Lärdomarna som de gör dokumenteras på sajten Econowhouse.se. De har inspirerats av de globala klimatmålen som anger att vi måste ned på ett utsläpp av 1–2 ton koldioxid per person och år. I dag ligger genomsnittssvensken på mellan åtta och 14 ton per år beroende på beräkningssätt.

170427_andershallstrom_econowhouse Jag tror det blir svårt att nå. Bara grundläggande samhällsfunktioner som sjukvård, vägar och skola släpper ut två ton koldioxid per svensk och år – det gör ju att vi redan är körda. Men om man vänder på det så innebär det att vi ändå har 6–12 ton koldioxid per person som vi själva kan påverka, säger Anders Hallström till TT.

 

 

Anders Hallström  har fem råd till den som vill ekooptimera sitt hus:

1. Rätt energi. Välj en grön elleverantör så att energin kommer från förnybara källor som på sikt bidrar till att vi fasar ut kolkraften.

2. Minska energianvändningen. Uppvärmningen är den stora biten, så se över husets värmesystem. Vattenburen värme, i form av golvvärme, fungerar mest effektivt.

3. Gör en energiinspektion. Man kan hyra utrustning som värmekamera själv, men det är prisvärt att låta ett företag göra inspektionen i stället. Då får man veta var värmen läcker ut och kan täppa till där, så att man inte eldar för kråkorna. Tilläggsisolera gärna vinden.

4. Se över vitvarorna. Är de äldre än från 2010 är det hög prioritet att byta ut dem. Nyare modeller drar enormt mycket mindre energi och löper dessutom mindre risk att läcka och orsaka skador.

5. Smådetaljerna. Har du ett stort hus med många lampor är det dags att byta till led-lampor

Källa: Miljö Online och Göteborgsposten

Etiketter: , , Last modified: 27 april, 2017