Här är de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige! Allt fler gör sin röst hörd i hållbarhetsfrågor, men att skapa förändring kräver hårt arbete. Här är listan över politikerna, näringslivstopparna, forskarna och lobbyisterna som sätter agendan för hållbar utveckling i Sverige.

Isabella LövinPolitiken levererar – ny lagstiftning och investeringar i framförallt klimatomställning. I Sverige lades den framtida klimat- och energipolitiken på plats när sju partier enades bakom klimatmål och fem partier ställde sig bakom energiöverenskommelsen. Efter en tid av frånvaro ser vi nu fler politiker inklusive ”bakgrundsgestalterna” – på årets lista.­

Miljörörelsen har historiskt sett spelat en viktig roll i att knuffa såväl politik som näringsliv framåt. Men verkar ha tappat kraft, energi och genomslagskraft senaste åren. Två förklaringar kan vara det faktum att frågorna avancerat framåt i snabb takt och linjen och retoriken från rörelsen behöver uppdateras – samt att många trotjänare lämnat ledande positioner och att det tar tid för nya ledare att etablera sig.

Nya sociala entreprenörer gör entré på bred front och presenterar lösningar och affärsmodeller för att skapa exempelvis ett mer inkluderande jämlikt samhälle. 2017 års lista har mycket spännande namn som åstadkommer stor förändring i samhället.

Som vanligt faller också vissa äldre profiler bort och nya gör entré.­

Här är170427_hållbarhetsmaktigaste_isabella-lovin_AH 2017 års lista över de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige
Siffran inom parenteser efter namnet visar vilken plats personen hade på 2016 års lista över Sveriges hållbarhetsmäktigaste.

Personerna på plats 1-10 på listan.

Personerna på plats 11-20 på listan.

Personerna på plats 21-30 på listan.

Personerna på plats 31-40 på listan.

Personerna på plats 41-60 på listan.

Personerna på plats 61-80 på listan.

Personerna på plats 81-101 på listan.

Klicka här för att läsa mer om hur Aktuell Hållbarhet gjorde listan.

Källa: Aktuell Hållbarhet

170427_SNF_fiskepolitik_isabella-lövinGrattis Isabella Lövin till en välförtjänt förstaplacering, säger vi på Ekocentrum! Isabella kanske du träffat på Ekocentrum, när hon presenterade sin bok Tyst hav hos oss i februari 2008. Vi var många som blev engagerade i utfiskning och liknande frågor då, frågor som Isabella sedan med den äran drev i EU.

 

Etiketter: , , , Last modified: 27 april, 2017