Events

Save the date: Domen-dagen, events i Dome of Visions på Lindholmen

22 maj, 2019
08:00
 till 
14:00

Den 22 maj intar Ekocentrum och Fores den sfäriska Dome of Visions på Lindholmen i Göteborg. Tillsammans med Dome of Visions-projektet ordnar vi flera seminarier under dagen.

190522_Domen-dagen-illustration

Tillsammans med Dome of Visions-projektet erbjuder vi en dryg halvdag kring hållbarhetsfrågor, t ex hur vi bygger rätt infrastruktur för ekonomin, miljön och hela folket? Eller om hur smarta digitalisering (typ smarta appar) kan stödja språkinlärning, samhällsintroduktion och inträde på arbetsmarknad…

Kl 7.30 – 9.00: FRUKOST med månadens profil

Dome of Visions bjuder in till frukost och presenterar en hållbar månadens profil som Ekocentrum föreslagit – Niklas Wennberg:

Lyssna på grundaren av Stadsjord och Pond. Prisbelönade och internationellt uppmärksammade Niklas Wennberg, nominerad till Göteborgs Hållbarhetspris reder ut om skalbar akvaponik kan göra städer självförsörjande på fisk och grönt. En färgstark månadens profil som har ägnat sig åt odling mitt i stan, stadsgrisar, stadsfiskar. Allt för att öka stadens självförsörjningsgrad och beredskap för att rädda hav och klimat. Anmäl dig här till frukosten!

Visste du det? Den 22 maj är den biologiska mångfaldens dag – läs mer här!

Kl 09.30 – 10.30: EKOCENTRUM 

Ekocentrum introducerar sitt arbete med att göra verksamheter hållbara, t ex i miljöledningsarbete. Träffa vår nya verksamhetsledare Mikaela Rosander m fl.

Kl 10.30 – 12.00: FORES pass 1

Att besluta om infrastruktur

Trafikverkets roll i klimatomställningen skulle kunna utökas genom att de uppdras att genomföra samhällsekonomiska analyser för politiska styrmedel på klimatområdet. Att kvantifiera vilket styrmedel som ger mest klimatnytta jämfört med kostnaderna skulle vara ett motiverat underlag för politiska beslut.

Hur bestäms vilka infrastrukturprojekt som genomdrivs och vad skiljer infrastruktur från andra varor? Hur väl stämmer Trafikverkets antaganden överens med den nya teknikutvecklingen? Hur kan framtidens infrastruktur finansieras när demografin förändras och trycket på de offentliga finanserna ökar? Och var går experternas åsikter egentligen isär?

Dessa frågor, bland andra, kommer att diskuteras under Fores första panelsamtal på Dome of Visions. Det kommer bli ett brett samtal där beslutsprocessen bakom infrastrukturen står i centrum, men där ekonomi, teknik, miljö och politik får möjlighet att mötas. Vilka politiska val står vi inför och vad kan vi vänta oss i framtiden?

En panel diskuterar frågorna. Namn kommer inom kort!

Medverkande från Fores: Sara Davidsson

12.00 – 12.30 LUNCH – lättare lunch serveras i Domen.

12.30 – 14.00: FORES PASS 2:

Vi har faktiskt tänkt på detta! Om utmaningarna med algoritmer, automatisering, AI och hur vi kan lära av humsam 

Karl Palmås och Jonas Andersson Schwarz har båda många insikter om relationen mellan det byggda och det tänkta – hur maskiner och teknologier samverkar med samhälleliga föreställningar. Som forskare i skärningspunkten mellan teknologier och mänskligt agerande har de under årens lopp skrivit om bland annat fildelning, innovation, plattformar och nätverk utifrån en nyfiken och ofta kritiskt utforskande synvinkel. I dagens panelsamtal kommer de att prata om hur allmänhetens nyväckta intresse för etiska aspekter av AI och uppenbara exempel på algoritmsk styrning som vi idag kan se är fenomen som går att förstå så mycket bättre om vi tar till oss insikter från just samhälls- och kulturvetenskaperna.


Frågor? Hör av dig till helen.sylvan@ekocentrum.se.


Ett samarbete mellan projektet Dome of Visions, Ekocentrum och Fores – den gröna liberala tankesmedjan.

fores_logga_va%cc%88st_cmyk_studioannalog-1-672x372