Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Lördagen den 14 maj firas World Fair Trade Day. Det är en dag som uppmärksammas runt om i världen genom att det sätts fokus på en rättvis handel.

160503_World-Fair-Trade-DayHär i Sverige kan vi bland annat fira att försäljningen för 2015 ökade med 19 procent och att nästan varannan ros som säljs i Sverige idag är Fairtrade-märkt. Det finns nu även 75 Fairtrade City-diplomerade kommuner som snart blir 76 då Stockholm diplomeras den 13 maj i Kungsträdgården.

2015 uppgick försäljningen av Fairtrade-märkta varor på den svenska marknaden till över 3,2 miljarder kronor och genererade över 65 miljoner i Fairtrade-premie till odlare i länder med utbredd fattigdom. Numer är även var sjätte banan som säljs i Sverige Fairtrade-märkt och var tionde kaffekopp som dricks i Sverige innehåller Fairtrade-märkt kaffe.

Det är nu över 25 år sedan som den allra första Fairtrade-märkta produkten kom upp på en hylla i Holland. Sedan dess har det hänt mycket och idag innefattar Fairtrade över 1,6 miljoner odlare och anställda, det säljs Fairtrade-märkta produkter i 125 länder och 2014 betalades över 105 miljoner euro ut i Fairtrade-premie, pengar som bland annat använts för att bygga skolor, kliniker eller för att finansiera utbildning för odlare, anställda och deras familjer.

Rapport: Fairtrade och Agenda 2030
Fortfarande lever över 800 miljoner människor i extrem fattigdom världen över. FNs nya hållbarhetsmål, Agenda 2030, antogs under 2015 och har den ambitiösa visionen om att nå en hållbar värld fri från fattigdom. I samband med World Fair Trade Day 2016 kommer Fairtrade Sverige lansera en rapport som lyfter om rättvis handel och Agenda 2030. Rapporten kommer lyfta fram exempel som visar hur Fairtrade arbetar för att nå flera av målen i den nya agendan.

Delta i Facebook-event!

Läs mer…

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 3 maj, 2016