Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Ikväll får du träffa innovatörer som gör världen liten bättre! Hör mer om den smarta beslysningen som anpassar sig efter växters behov, om hur en båtbottenfärg kan rena havet och hur man kan utvinna elektricitet ur rörelsen i trådar. Allt detta under en onsdagskväll!

Heliospectra – effektiva belysningssystem som erbjuder marknadsledande styrning av tillväxt, smak och kvalité hos plantor.

Heliospectra_illustrationGenom att använda Heliospectra’s patenterade system sänks energiförbrukningen i växthus med upp till 50%. Samtidigt som växterna ser bättre ut, smakar bättre, har längre livslängd och tål transporter bättre. Dessutom kan tillväxt-takten optimeras och därmed bättre anpassa produktionen till efterfrågan. Detta ger minskat spill då man idag slänger upp till 15% av produktionen när kunden inte är redo att ta emot växterna Vidare får man ökad produktion och bättre utnyttjande av existerande infrastruktur. Läs mer…

Piezoelektriska trådar

Piezoelektrisk_fiber_rulleDen fantastiska tråden som registrerar rörelse och genererar elektrisk energi när den deformeras! Placera den intill bröstkorgen och den registrerar hjärtats slag! Väv in den i t ex bärremmarna på din ryggsäck och den omvandlar de töjningar som uppstår till elektrisk energi som skulle kunna lagras i ett batteri! Tråden tillverkas genom smältspinning, vilken är en relativt enkel form av fiberspinnprocess, med en produktionshastighet på ca 800 m/minut. Anja Lund, Chalmers/Textilhögskolan Borås, berättar mer. Läs mer…

 

Biomimetisk bottenfärg som renar havet

Biomimetisk_bottenfärg_djupetPåväxt på ytor i havet (biofouling) är ett gammalt komplicerat problem för havstransporter som resulterar i högre bränsleförbrukning, sämre manöverförmåga och högre underhållskostnader.

Koppar som anti-fouling-medel används i höga koncentrationer för att att vara effektivt. Detta är skadligt för den marina miljön. I vissa länder finns redan regler för att minimera frisättningen av koppar i havet och ett förbud är så småningom att vänta mot användningen av koppar i detta sammanhang. Det finns alltså ett behov av nya anti-fouling system. Läs mer…

Referat från föreläsningen (pdf): Hållbara innovationer

Innovationer för det goda livet är en temautställning på Ekocentrum som pågår mellan 8/4 2014 och 31/3 2015. Här hittar du innovatörer som gör världen lite bättre – 20 lösningar från Västra Götaland visar på en hållbar utveckling! Utställningen ger både faktakunskap och hopp om en bättre framtid med nya lösningar. Under kvällen får du stifta bekantskap med några av dessa goda exempel.

Alla de 20 innovationerna för det goda livet i vår utställning är:

Again

AgroPaper

Beat Food for Progress

Biomimitisk bottenfärg

Cewatech

DACA pallen

Daralabs

Evisto

Heliospectra

Imnus Emergency Housing

Jeanette Schäring

LeMat

Luxbright AB

Minesto

Piezoelectric fibre

Refind

Swecure

Swedish Algae Factory

TXG Transportation AB

UbiGo

 

sfr-logo_litenOnsdagskvällar på Ekocentrum genomförs under höst- och vårterminerna i samarbete med olika aktörer, alltid i syfte att öka kunskapen om hållbar utveckling. Öppet fram till kl 20.00 för alla intresserade, med fritt inträde både till föreläsningar och utställning! Passa gärna på att ta en fika i vårt ekoreko-kafé när du är här – välkommen!

Onsdagskvällar på Ekocentrum är ett kontinuerligt samarbete med Studiefrämjandet Göteborg  – Mölndal

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 9 januari, 2015