Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Hur ska styrmedel utformas för ett hållbart bostadsbyggande? Vilken roll spelar byggmaterial på lång sikt? I teorin fungerar trähus som kolsänka, vilket innebär att den koldioxid som träden har bundit inte återvänder till atmosfären, utan blir kvar i byggmaterialet. Fungerar det som en klimatåtgärd i praktiken, och finns det lämpliga styrmedel för det?

200615 Fores trähus

Bostäder innebär en långsiktig investering för både boende och byggare, genom reparationer och ombyggnationer har de möjlighet att stå under en lång tid. För att bostadsbyggandet ska bli hållbart måste mer tas i beräkning än bara byggandet. Trähus har ofta förts fram som en potentiell lösning till dessa utmaningar, bland annat tack vare dess egenskaper som kolsänkor, men till vilken grad stämmer det? Om så är fallet, bör vi införa styrmedel för att stödja byggande i trä? Hur gör vi bostadsbyggandets klimatpåverkan mer synlig, och hur styr vi mer effektivt mot byggande med mindre klimatpåverkan? Den 15 juni bjuder Fores in till ett webbinarium som adresserar dessa frågeställningar.

Kristina Einarsson, projektledare för regeringsuppdraget om klimatdeklarationer och expert på miljö och klimat vid Boverket, inleder med att presentera den rapport som Boverket lämnar till regeringen den 12 juni om klimatdeklarationer av hela bostadens livscykel. Tove Malmqvist Stigell, docent och forskare inom byggda miljöns miljöpåverkan vid KTH, fortsätter med en presentation kring klimatpåverkan av olika byggmaterial. Vi övergår sedan till kommentarer och diskussion med Anders Rosenkilde från Trä- och Möbelföretagen, Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet och Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Modererar gör Julius Rosenlund, programmet Ekonomiska reformer, tankesmedjan Fores.

Plats: Fores Youtube

Anmäl dig här!

För frågor om webbinariet kontakta Julius Rosenlund.

Varmt välkomna!

Arrangör: Fores program för ekonomiska reformer och entreprenörskap

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 8 juni, 2020