Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Välkommen att ta del av första digitala föreläsningen i en serie av fyra i projektet Plast i vårt hav – från skräp till resurs. Föreläsning fokuserar på de satsningar som görs i Sverige och inom EU för att komma tillrätta med en av vår samtids största miljöproblem – plastförorenade hav och stränder.

Ekocentrum lanserar den första filmen i en serie av tre som belyser situationen med den marina plasten och visar på möjligheter att leda in plasten i ett cirkulärt flöde. Filmerna kan ses enskilt eller tillsammans, men lanseras en och en under tre föreläsningstillfällen.

För att läsa mer om projektet Plast i vårt hav – från skräp till resurs klick här.

Innehåll och program

11:30 – 11:35  Välkomna, inledning av Ekocentrum och Västra Götalandsregionen

Mikaela Rosander och Maria Elggren, Ekocentrum

Jessica Hjerpe Olausson, VGR

11.35 – 11.45 Lansering Ekocentrums film ”Plast i vårt hav – från skräp till resurs – Västkusten”

11:45 – 12:05 Havs- och vattenmyndigheten, Charlotta Stadig och Lisa Nerdal

Havs- och vattenmyndigheten kommer att prata om vad myndigheten arbetar med nationellt för att minska marint skräp och framförallt arbetet med förlorade fiskeredskap så väl genomförda som pågående projekt samt strategi framåt. Vad som sker på EU-nivå gällande marint skräp som införandet av producentansvar gällande förlorade fiskeredskap inom SUP-direktivet.

Charlotta arbetar på Havs- och vattenmyndigheten där hon ansvarar för det nationella arbetet med marint skräp. Charlotta är miljöteknik-agronom och har arbetat på Hav sen myndigheten bildades 2011.

Lisa arbetar på Havs- och vattenmyndigheten med nationella och internationella frågor gällande marint skräp med speciellt focus på förlorade fiskeredskap och det stundande producentansvaret. Lisa är nationalekonom och har arbetat på Hav sen 2017.

12:05 – 12:20 Naturvårdsverket, Åsa Stenmarck

Åsa beskriver de fyra effektområdena (råvara med minimal miljöbelastning, resurssmart användning, minimerat läckage och ökad högkvalitativ återvinning som Naturvårdsverket jobbar med för att nå en hållbar plastanvändning.

Åsa jobbar på Naturvårdsverket där hon ansvarar för den nationella plastsamordningen. Hon har 20 års erfarenhet av att arbeta med avfall, material, materialflöden cirkulär ekonomi och konsumtion.

 12:20 – 12:35 Håll Sverige Rent, Eva Blidberg

Eva kommer berätta om några av Håll Sverige Rents satsningar mot marin nedskräpning med fokus på projekt och kampanjer som berör svenska västkusten.

Eva arbetar som sakkunnig inom området Marint skräp på Stiftelsen Håll Sverige Rent. Hon är doktor i Marin Ekotoxikologi och har arbetat med frågor inom marin nedskräpning de senaste 8 åren. Eva har också ett stark personligt engagemang i skräpfrågan då hon tillbringar somrarna i norra Bohuslän.

12:35 – 12:45 Uppdateras med information inom kort.

12:45 – 13:00 Frågestund samt presentation av kommande föreläsningar, utställning, lansering av filmerna och den digitala portalen för ”Plast i vårt hav – från skräp till resurs”.

Anmälan och övrig information

♦  Målgruppen är allmänheten, gymnasieklasser, företag, entreprenörer och kommuner. Alla intresserade är välkomna att anmäla sig.

♦  Webinariet är kostnadsfritt och anmälan sker senast två dagar innan föreläsningen i formuläret nedan.

♦  Två dagar innan webinariet skickas en kallelse med information och länk till Zoom för att ansluta.

Välkommen att delta vid en eller flera föreläsningar under mars och april 2021.

Stiftelsen Ekocentrum och Västra Götalandsregionen, VGR

Projektet är delfinansierat av Västra Götalandsregionen, VGR

[id=”2″ title=”true” description=”true”]

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 9 februari, 2021