Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Vi sitter på en planet och vi vet att våra resurser kan ta slut. Ändå överkonsumerar vi som om allt var oändligt, som om vi hade flera jordklot. Är vi på väg mot en återvändsgränd?

cirk_ekon_IfMMånga tror det är hög tid att ändra beteende kring konsumtion och ägande, men det tycks svårt. Att konsumera och att äga prylar är en stor del av vår livsstil.

Sen några år tillbaka har företag börjat testa alternativ för material, produkter och affärsmodeller som ska göra det enklare att agera ansvarstagande. Till exempel har Puma lanserat en komposterbar sko. Detta är exempel på cirkulär ekonomi, som utgår från att allt vi producerar ska cirkulera.

Anders Wijkman och Johan Rockström tar upp cirkulär ekonomi som ett tänkbart sätt för samhälle och företag att röra sig mot hållbarhet. Dessutom har den brittiska världsomseglaren Ellen MacArthur bestämt sig för att påverka världen att gå i denna riktning. Vad är det dessa personer ser? Är cirkulär ekonomi något nytt? Är det hållbart? Och kan vi som konsumenter göra något?

Under kvällens första timma kommer kvällens tre talare att presentera olika ämnen med koppling till cirkulär ekonomi.

–       Tobias Jansson från Circulareconomy.se går igenom och förklarar vad cirkulär ekonomi är och hur det kan ta sig uttryck.

–       Forskaren Mats Williander från Viktoria Institutet presenterar ett projekt med uthyrning av elcyklar, ett bra exempel på hur man kan dela resurser och samtidigt skapa bra ekonomi.

–       Sandra Bengtson, Country Manager Sweden för Desso berättar om hur de har arbetat för att röra sig från linjär till cirkulär affärsmodell. Företaget har arbetat enligt designprincipen Cradle to Cradle sedan 2008 och kan nu se det ekonomiska utfallet.

Kvällen avslutas med en paneldebatt med de tre talarna och därefter är ordet fritt för frågor och diskussion.

Kvällens moderator: Johanna Lindblad, Ingenjörer för Miljön

Kvällen är ett samarbete med Ingenjörer för miljön (IfM)

sfr-logo_litenVåra onsdagskvällar är ett kontinuerligt samarbete med Studiefrämjandet Göteborg.

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 11 juni, 2013