Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

Hur smakar kött egentligen och är det någon skillnad på kött och kött? Ja det får du reda på om du kommer på Köttseminariet! Träffa Smakesset, bonden, kocken, och vill du veta hur just du kan göra för att handla mer lokalt så får du reda på det också. Det här tillfället får du inte missa…

161020_lrf_martajansdotterMärta Jansdotter, VD Gröna gårdar AB och styrelseordförande för Bjällansås kött AB.

Gröna gårdar säljer kött och ost från djur som är uppfödda på gräs och örter från ett 40-tal gårdar i Västsverige. Råvarorna säljs till butiker, restauranger, storkök och e-handel till kunder i Västsverige och Stockholm. Bjällansås kött är Märtas familjegård med 600 gräsuppfödda, ekologiska nötkreatur där stävan är att om 10 år bli ett fossilobereoende jordbruk.

 

161020_lrf_maksimMaksim Pettersson Löfgren, Project Manager, Nordic Taste & Flavour Centre berättar:

– Nordic Taste & Flavour Centre ägs och drivs av SP Food & Bioscience och enkelt förklarat kan man säga att syftet är att öka kunskap och fokus kring smak och sensorik. Vi vänder oss till olika målgrupper, såsom livsmedelsindustrin, offentlig sektor, kockar, primärproducenter etc. Vi arrangerar bland annat seminarier, kurser och utbildningar.

161020_lrf_pernilla-fischerstromPernilla Fischerström, Processledare Offentlig Upphandling, Länsstyrelsen Västra Götaland

Pernilla arbetar för att stödja livsmedels-produktionen i länet genom att få fler offentliga kök att köpa lokalproducerat. Det är länge sedan som husmor på en skola kunde ringa närmaste potatisodlare och beställa. Med Lagen om offentlig upphandling är inköpen reglerade och det tar tid för kommuner och region att hitta formerna för upphandling av livsmedel.

Kommunerna har ju så olika förutsättningar. I Göteborg finns omkring 2 000 kök, i Skövde 70 och Gullspång har tre. Jag kan som oberoende part hjälpa upphandlare och producenter att hitta varandra, säger Pernilla Fischerström, som leder projektet Ökad lokal- och regionalproducerad mat i offentliga kök.

161020_marta_gronagardar_debatt_atlAktuell debatt:

Läs Märta Jansdotters svar på Coops reklamfilm “kära köttbit – vi måste prata” här! Hon avslutar sitt öppna brev:  “Coop, i fortsättningen skulle vi också uppskatta om ni inte parar ihop skövling av regnskog på andra sidan jorden med betande kor i Sverige.”

Anmälan

Seminariet är kostnadsfritt – men glöm inte att du måste anmäla dig senast den 13 oktober för att delta! Bokad men ej utnyttjad plats debiteras en no-show-avgift på 350 kr (ex moms).

LRF loggaEtt samarbete mellan Ekocentrum och LRF

 

[id=”2″ title=”true” description=”true”]

Kor på bete

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 20 september, 2016