Detta event är passerat och inte längre aktuellt
Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!
Kategorier: SeminariumVälkommen till ett spännande seminarium om vår när- och omvärld och hur vår framtid påverkas av den antibiotikaresistens som vi nu kan se öka lavinartat. Senast LRF och Ekocentrum hade ett seminarium på det här temat blev det snabbt fullbokat. Säkra din plats redan idag!
I en rapport anger WHO, Världshälsoorganisationen, att antibiotikaresistensen är ett av de största hoten mot människors hälsa. Bara inom EU dör 25 000 människor varje år på grund av att antibiotika inte längre biter på deras infektioner. Antibiotikaresistensen kostar EU minst 1,5 miljarder euro, räknat i sjukvård och utebliven produktivitet, det mänskliga lidandet är inte inräknat här, enligt WHO.
Vad görs och vad kan vi göra för att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens?
Program
9.00 Välkomna & inledning, därefter:
Linus Sandegren, Docent och lektor i Medicinsk Bakteriologi vid Uppsala Universitet: Antibiotika – mirakelmedicinen som vi håller på att förlora… ”Vår forskning fokuserar på hur evolution och spridning av Extended Spectrum ß-laktamaser (ESBL) sker till följd av användning av ß-laktamantibiotika. Dessa frågeställningar är viktiga eftersom vi är på väg att förlora möjligheten att behandla bakteriella infektioner med antibiotika på grund av den omfattande resistensutvecklingen. Selektion av bakterier med nedsatt känslighet för antibiotika är första steget mot fullständig resistens och antibiotikabehandlingar ska alltid vara utformade för att undvika denna selektion.” Källa hittar du här.
9.45 Fika med fralla
Kristina Yngwe (C), Riksdagsledamot för centerpartiet Skåne läns södra, ledamot av det verkställande utskottet, miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Hon är agronom och driver en gård utanför Ystad. Tidigare har hon jobbat som lantbruksrådgivare, bland annat med rådgivning kring lantbrukets miljö- och klimatpåverkan. Hon drivs av visionen om ett hållbart samhälle som bygger på den gröna kolatomen, det vill säga det som växer på våra åkrar och i skogen. Kristina har också engagerat sig i antibiotikaresistens frågan under ett antal år.
Ingrid Pettersson, ambulerande bonde som jobbar med praktisk användning av antibiotika ute i stallarna. Ingrid har också erfarenhet av praktiskt arbete inom lantbruk utomlands.
Djurhälsa och Antibiotika hur hänger det ihop?
Helle Unnerstad, Statens Veterinärmedicinska Anstalt
Antibiotikaresistens är en av de största hoten mot människors hälsa i modern tid. Världen är på väg in i en post-antibiotisk era där enklare infektioner återigen blir dödliga. Bättre diagnostik behövs för att behandla patienter mer effektivt och minska spridningen av antibiotikaresistenta bakterier. 1928 Diagnostics utvecklar snabb och effektiv diagnostik för bakterieinfektioner. Genom att möjliggöra tidig behandlingsstart med rätt antibiotika kommer vår tjänst att spara liv, minska spridningen av resistenta bakterier samt reducera kostnaderna för sjukvård och samhälle. Träffa innovatörerna bakom denna banbrytande lösning: Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt.
Den här förmiddagen är ett samarbete med LRF
Seminariet är kostnadsfritt!
Anmäl dig senast den 17 maj 2017! Din anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person. Bokad men ej utnyttjad plats faktureras en no-show-avgift på 450 kr för att täcka våra omkostnader.
[id=”2″ title=”true” description=”true”]
LRF skrev följande om det förra seminariet (nov 2015):

Katarina Johansson, LRF VG, Ingrid Pettersson, LRF VG, Fredrik Federley, EU-parlamentariker, Helle Unnerstad, SVA, Joakim Larsson, Göteborgs Universitet och Joakim Åhlander , Innu-Science
Antibiotikaseminarium på Ekocentrum
Västra Götaland
Fredagen den 13 november 2015 genomfördes ettantibiotikaseminarium på Ekocentrum i Göteborg med LRF Västra Götaland som medarrangör.
Här kommer dokument som var uppe under seminariet om antibiotikaresistens för er kännedom och kanske ett och annat nytt som ni inte visste om sendan tidigare.
Joakim Larsson, professor och forskare på Göteborgs Universitet
Föredrag, film och radioklipp (inklusive TEDx föredraget där resistens helt kort berörs). Det kommer troligtvis om någon vecka ett helt nytt, uppdaterat föredrag på denna sida.
Formas
Populärvetenskaplig bok om antibiotikaresistens där många olika kapitel kan rekommenderas, bl a ett om miljön.
Uppsala Health Summi
Sammanfattning om möjliga åtgärder på miljösidan rekommenderar jag Uppsala Health Summit, post conference report.
Helle Unnerstad, SVA
Djurhälsa och antibiotika – Hur hänger det ihop?
Ingrid Pettersson, styrelseledamot LRF Västra Götaland
Vad gör jag när grisen är sjuk – bota eller avliva?
Joachim Åhlander, Innu-Science
Goda bakterier – en del av lösningen
Clara Hyltbäck, verksamhetsutvecklare LRF Västra Sverige,clara.hyltback@lrf.se
Detta event är passerat och inte längre aktuellt
Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!
Last modified: 13 mars, 2017