Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Kategorier:

I Asien har man ätit alger, t.ex. tång och tare, sen urminnes tider, men i Sverige är det ett relativt nytt inslag på våra matbord. Algerna gjorde entré främst med sushin och misosoppan. Föreläsningen handlar om miljöfördelar med att odla alger, samt om alla spännande ämnen som finns i algerna och vilken roll de kan spela i ett livsmedel. Några smakprov ges också från den forskning som bedrivs på Chalmers om alger ur ett livsmedelsperspektiv; med en extra djupdykning kring alger som ny vegetarisk proteinkälla.

Ingrid Undeland är professor i livsmedelsvetenskap vid Chalmers i Göteborg. Hennes forskningsfokus är att hitta sätt att använda akvatiska råvaror som fisk, skaldjur och alger mer effektivt genom åtgärder som bevarar kvaliteten, och genom att rena fram funktionella och/eller bioaktiva komponenter från dåligt nyttjade råvaruströmmar, t.ex. biprodukter. Ingrid arbetar bland annat i projekten Sweaweed och Seafarm.

181031_Alger

 

 

 


Ingrid är professor vid Chalmers, Biologi och bioteknik, Livsmedelsvetenskap.
Hennes forskning handlar främst om hur man kan optimera användningen av marina råvaror (fisk, skaldjur, alger) genom kvalitetsbevarande åtgärder samt genom att separera fram funktionella och/eller bioaktiva komponenter. Inom området kvalitetsbevaring ligger fokus främst på fettoxidation och på hur denna reaktion påverkas av pro- och antioxidanter i såväl råvaran/livsmedlet som i den gastrointestinala passagen, dvs i mage och tarm. Inom separationsdelen bedrivs intensiv forskning på hur den sk pH-skiftprocessen kan användas för att isolera proteiner från komplexa råvaror såsom biprodukter och alger. Proteinisolaten utvärderas sedan utifrån molekylära, tekniska och nutritionella aspekter.

Foto: Anna-Lena Lundqvist

Föreläsningen är gratis och alla intresserade är välkomna! Du behöver inte föranmäla dig, först till kvarn gäller.

Fika finns att köpa i Ekocentrums café. Utställningen med goda exempel på hållbara lösningar är öppen till 20.00 denna kväll.

Detta event är passerat och inte längre aktuellt

Du hittar aktuella event och kurser här: Kalendarium. Är du intresserad av denna kurs specifikt, kontakta oss!

Last modified: 30 augusti, 2018