Levande Filter

Under 80- och 90-talen pågick forskning inom NASA om växters förmåga att rena luften från föroreningar och omvandla koldioxid till syre genom fotosyntesen. Professor Wolwerton utvecklade en teknik som integrerade luftflöden med speciella tropiska växter samt artificiellt ljus och vatten.

190111Levande-filter-1200x564Resultaten var förbluffande då de flesta luftburna kemikalierna och partiklarna reducerades i hög grad och man ville sedan gå vidare med systemen till sina rymdstationer och flera anläggningar byggdes därefter innan nedrustningen infann sig på 2000-talet.

Den svenska professorn Lars Thofeldt patenterade tekniken i Sverige som NASA tidigare så framgångsrikt forskat om, utvärderat och byggt för den egna verksamheten. Flera stora anläggningar byggdes i Sverige, bland annat på Sundsvall Timrå Airport, kommunhuset i Örnsköldsvik och ”kretsloppsbyn” Green Zone i Umeå. Samtliga dessa installationer är fortsatt i drift och är nu uppgraderade med modern teknik efter nästan 20 år och fungerar som Technical Visits för den svenska ventilationsmarknaden.

2014 tog entreprenören Hans Olof Bergseije in nya ägare och började med att utveckla tekniken och produkterna till vad de är idag. Snygga designade möbler eller stilrena glasmoduler med mycket effektiv integrerad luftrening har skapat en stor efterfrågan på den svenska marknaden med installationer från Umeå i norr till Ystad i söder. Företaget Levande Filter i Sverige AB har också inlett samarbete med IVL (Svenska Miljö Institutet) och man har både varumärkesskydd samt patentskydd i Kina för en framtida satsning på internationell marknad.

Flera uppmärksammade tester och många nya effektiva kundinstallationer de senaste åren gör att företaget ser en allt större marknad där efterfrågan är stor på en teknik som är den enda patenterade i världen.

Företaget har ambitioner att växa från nuvarande kostym till att vara ledande inom de nordiska länderna som steg ett och en internationalisering som steg två.

Se hur Levande Filter fungerar här! 

Till Levande Filters webbplats