Mat, miljö och hälsa
För verksamheter som vill få kunskap om hållbar mat!
Hur påverkar maten miljön? Smart mat – finns det? Mat som både är hälsosam och bra för ekonomin och miljön? Ekologiskt, rättvisemärkt, klimatsmart och närproducerat – hur ska man förhålla sig till alla begrepp? Vad är hållbart? Vad är smart? Ekocentrum hjälper dig att reda ut begreppen och hur det går att servera god, miljövänlig och hälsosam mat utan att öka kostnaderna.
Det vi äter påverkar både hälsan och den miljö vi lever i. Maten beräknas stå för cirka en fjärdedel av våra utsläpp av klimatpåverkande gaser. Likaså har maten en direkt koppling till flera andra miljöfrågor, såsom rent vatten, friska jordar, biologisk mångfald, kemikalieanvändning osv. I denna utbildning utgår vi från globala utmaningar till lokala lösningar! Vi visar matens roll i dagens utmaningar och de bakomliggande orsakerna och effekterna av vår matproduktion och konsumtion.
Vi tittar på utvecklingen inom matområdet och vilka trender vi kan se nu och framåt. Vilken roll spelar matsvinnet? Vad är det för skillnad mellan miljömärkningarna? Vad ska jag tänka på i mina inköp/ upphandlingen? Kan jag köpa mer miljöanpassad mat utan att öka kostnaderna? Hur ska jag välja mellan ekologiskt eller närodlat?

Snabba fakta
Målgrupp: Lämpar sig såväl för offentligt verksamhet som företag och restauranger inom livsmedelssektorn. Exempelvis inköpare och upphandlare av livsmedel, kost/måltidschefer, kökspersonal, produktutvecklare, miljö- och hållbarhetschefer, kvalitetschefer, miljöstrateger, politiker med flera.
Omfattning: 4 timmar på plats eller 3,5 timmar digitalt
Investering på plats: 22.000 kr exkl. moms för eget tillfälle med hel grupp från er verksamhet, upp till 20 personer. Ekologisk fika, intyg och dokumentation ingår.
Investering digitalt: 19.000 kr exkl. moms för grupp upp till 20 personer. Intyg och dokumentation ingår.
Kursinnehåll
♠ Maten och miljön utifrån ekologiska, sociala och ekonomiska hållbarhetsaspekter
♠ Miljö- och etiska märkningar, vad ska man välja?
♠ Miljö och hälsa – hand i hand!
♠ Innovativa tankar kring framtidens matproduktion
♠ Matsvinn – vår värdefulla mat!
♠ Diskussion – Vad kan vi göra i vår verksamhet?
Utbildare

Mikaela Rosander guidar er i en djungel av frågor om den hållbara maten! På ett intressant och spännande sätt lyfter hon innebörden av en hållbar livsmedelsproduktion och varför maten vi äter har så stor inverkan på miljön utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Halvdagen avrundas med verksamhetsanknuten diskussion.
Mikaela är utbildad agronom och brinner för miljö och hållbar utveckling kopplad till vår livsmedelsproduktion! Hon har en gedigen bakgrund inom området och har utbildat många verksamheter inom såväl privat som offentlig sektor för att ge dem rätt förutsättningar att ställa om sin verksamhet och därmed bidra i omställningen till ett hållbart samhälle.
Röster från tidigare kurstillfällen
Kommande utbildningstillfällen
Skicka förfrågan
Välkommen att skicka din förfrågan via formuläret eller ringa oss på 031 – 705 07 40.

