Lärande om hållbar utveckling

För dig som behöver stöd och inspiration i din undervisning om hållbar utveckling

Hur ska dagens barn och ungdomar rustas för att kunna anta våra globala utmaningar? Och vilka krav ställs på lärarna, rektorerna och övrig skolpersonal? Fortbildningen syftar till att utveckla lärares didaktiska förmåga i Lärande om Hållbar Utveckling och att ge förskolan/skolan stöd i den fortsatta utvecklingsprocessen. Vi visar på verktyg och övningar som gör att barnen/eleverna kan förstå och agera i vår komplexa värld – en förutsättning för att kunna hantera framtidens utmaningar. Utbildningen genomsyras praktiskt av pedagogiken bakom Lärande om Hållbar Utveckling.

Kunskap om hållbar utveckling kan integreras i alla skolämnen och på alla möjliga sätt. I den här kursen visar vi dig hur du kan lära ut kunskap om hållbar utveckling, globala målen och cirkulär ekonomi. Vi varvar kortare föreläsningar med diskussioner och värderingsövningar. 

Snabba fakta

Målgrupp: för dig som undervisar i grundskolan, gymnasieskolan eller vuxenutbildning

Omfattning: 4 timmar med två pauser

Egen eller öppen: välj mellan att boka in dig på en kurs som är öppet för alla eller boka en egen kurs med fokus på er verksamhet.

Investering öppen: 1.950 kr per person (exkl. moms)

Investering egen: kontakta oss för prisuppgift

Anmälan Intresseanmälan sker i nedan formulär. När vi har tillräckligt med deltagare bokar vi in datumen. Avanmälan senare än 7 dagar innan debiteras med 50% av kursavgiften, senare än 2 dagar innan 100% av kursavgiften.

Kursinnehåll

Hållbar utveckling – ett svårt begrepp. Vad behöver vi veta?

Vi börjar med begreppsförklaringar och benar ut vilka grundläggande kunskaper som behöver läras ut för att elever ska kunna förstå hållbar utveckling och samhällsomställningen vi står inför. Vad betyder hållbar utveckling? Vad innebär det för oss? Vilka begrepp, processer och lösningar ska vi alltid ha med oss i vår vardag?

Globala målen ett sätt att konkretisera hur hållbar utveckling ser ut

Efter en kort introduktion om globala målen och hur de används i hållbarhetsarbetet från globalt till lokalt, går vi över till praktiska övningar. Hur kan man arbeta med globala målen på ett stimulerande och praktiskt sätt som väcker engagemang hos eleverna? Vad finns det för material att använda utifrån elevernas förutsättningar? 

Cirkulär ekonomi vad är det egentligen?

Cirkulär ekonomi är ett relativt nytt och väldigt debatterat begrepp utan någon vedertagen definition. Regeringen har tagit fram en handlingsplan för att ställa om till cirkulär ekonomi och vi behöver integrera begreppet i undervisningen. Vi går igenom det biologiska och tekniska kretsloppet samt olika begrepp som ligger till grund för cirkulär ekonomi. Med hjälp av övningar integrerar vi det tankesättet i olika områden, från textilåtervinning till upcycling. Vi tittar även på industriell symbios och cirkulära affärsmodeller.

Utbildare

Pauline är biolog och miljövetare och har tidigare arbetat som kursledare i svenska som främmande språk. På Ekocentrum arbetar hon bland annat som utbildare med kurser som berör globala målen. Hon är också projektledare för arvfondsprojektet Hållbar utveckling med nya svenskar. Tillsammans med kollegan Anni Martinsdottir tar hon fram språkutvecklande utbildningsmaterial om hållbar utveckling.

Kommande utbildningstillfällen och bokning

  • Inga utbildningstillfällen inplanerade för tillfället - kontakta oss för mer info!

Skicka förfrågan

Välkommen att skicka din förfrågan via formuläret eller ringa oss på 031 – 705 07 40.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.