Nyheter

Volkswagen sparkas från Dow Jones Sustainability Indices

Turbulensen kring Volkswagen fortsätter. Nu tas företaget bort från den världsledande hållbarhetsrankningen DJSI, Dow Jones Sustainability Indices samt jämförs med Enronskandalen.

150930_avgaser_VWFusket vid mätning av utsläpp från VW:s dieselbilar får nu ytterligare konsekvenser för bilföretaget. Från och med tisdag 6:e oktober är företaget helt uteslutet från alla index i Dow Jones världsledande hållbarhetsrankning. Volkswagen har tidigare utsetts i DJSI som industriledande inom branschsegmentet personbilar och komponenter.

Financial Times pekar på sju faktorer som kan få skandalen kring den tyska biltillverkaren att i termer av bolagsbedrägeri till och med peta ned Enron på en andra plats. Tidningen skriver bland annat att de böter och stämningar som väntar Volkswagen sannolikt kommer att överträffa Enrons i termer av omfattning och bevakning.

Efter skandalen med Volkswagens bilar återkallas totalt 224 746 bilar i Sverige. Det gäller vissa modeller av Audi, Skoda, SEAT och Volkswagen som har dieselmotorer av typen EA 189. Totalt i världen handlar det om 11 miljoner bilar tillverkade mellan 2009 och 2014.

De bilägare som berörs behöver i dagsläget inte göra något. Enligt Volkswagen kommer bilägarna få en kallelse om att få sin bil och den mjukvara som styr utsläppsvärdena åtgärdad på någon av Volkswagens verkstäder.

Källa: Miljö Online

Taggat , , , , , , ,