Nyheter

Veckans artikel på MiljöOnline: Återvunna material i kläder inte alltid bästa miljövalet

Återvunnen ull, bambu och hampa. Kläder av nya, mer hållbara material blir allt vanligare i butikerna. Men enligt David Palm, textilexpert på IVL Svenska miljöinstitutet, är de hållbara alternativen som erbjuds i butikerna inte alltid så bra som man kan tro.

150216_MO_david_palm_IVLDen som vill handla kläder miljömedvetet bör i första hand se till att köpa färre plagg av högre kvalitet, så att kläderna räcker längre. Alternativt köpa second hand, säger David Palm till Testfakta.

Det näst bästa valet ur miljösynpunkt menar David Palm är att välja kläder med en oberoende miljömärkning, som till exempel Bra Miljöval eller Svanen, eftersom de ställer krav på hela tillverkningskedjan. Först i tredje hand tycker han man kan välja kläder av återvunnet material.

150216_IVL_tröjor520pxDet är väldigt många faktorer som väger in när man ska bedöma klädernas miljöpåverkan, som hur de spinns, färgas och behandlas innan de sys. Var fibrerna ursprungligen kommer ifrån är bara en del. Att delar av fibrerna är återvunna gör inte nödvändigtvis en stor skillnad för plaggets totala miljöbelastning, säger David Palm.

Det är heller inte säkert att kläder av nya fibrer, till exempel bambu, som marknadsförs som mer miljövänliga, är bättre ur miljösynpunkt. Det väsentliga är hur bambutyget har tillverkats. 

Detta är en artikel ur Miljö Online Professional. Vill du prova tjänsten gratis i en månad. Ring 033-430 14 30 eller skicka ett mail till 

 

Taggat , , , ,