Nyheter

Vad är egentligen hållbar arkitektur?

Vad menas egentligen med hållbart? Att ett hus står i 100 år? Att materialet man använder är robust? Att byggnaden behöver lite energi? Att huset är enkelt att sköta, underhålla och drifta? Det finns många sätt att titta på hållbarheten och funktionen i ett hus. Så här skriver Simone Kreutzer, Civilingenjör inom bygg och certifierad passivhusexpert, IG Passivhus:

160302_Passivhus_HögåsskolanJag anser att det viktigaste är att de som befinner sig i huset, lever, verkar och bor ska må bra med inomhusklimatet och funktionaliteten. Och helst över flera generationer. Säkerligen spelar det även roll vad driften av huset kostar och hur länge komponenter lever. Hela livscykeln är avgörande för hållbarheten.

Men varför tittar vi inte på det och varför börjar vi inte redan med första pennstrecket att fundera över hur länge kommer designen verkligen att hålla? Vi ser färgglada arkitektritade bilder ur fågelperspektivet, ju mer vinkel, ju större och ju mer glas, desto häftigare känns bilden. Det tilltalar oss och vi vill låta fantasin bli verklighet. Ingen tänker just då på hur mycket det väl kostar att bygga och att underhålla och hur länge huset väl kan fungera.

Simones huvudpunkter:

  • Spara pengar genom att bygga med kompakt design
  • Materialval avgörande för ett hållbart byggande
  • Stora fönsterglas – ett problem
  • Arkitekter måste förstå de funktionella konsekvenserna

Simones tolkning av hållbarhet är således att rita och bygga hus där människor trivs i och där miljön långsiktigt värnas.

Läs mer…

Källor: Miljö Online och Byggnyheter

Taggat , , , , ,