TRINE – nytt solenergiprojekt skapar billig el i u-länder

2,7 miljarder av världens befolkning lever helt utan, eller med begränsad tillgång till, elektricitet. Samtidigt finns det 1 miljard människor som letar efter något meningsfullt att investera tid och pengar i, för att bidra till en bättre värld. TRINE, en Göteborgsbaserad start-up, vill genom gräsrotsfinansiering verka som länken mellan de två grupperna och med hjälp av solenergi utrota energifattigdomen inom tio år.

Sidonge_TRINEGöteborgsbaserade TRINE är ett start-up projekt på Chalmers Tekniska Högskola. Affärsidén är att genom gräsrotsfinansiering sammanföra kapital från privata investerare i västvärlden med solenergiprojekt i utvecklingsländer. Projekten bidrar inte enbart till finansiella vinster utan också till sociala och miljömässiga vinster vilka är lika viktiga för att TRINE ska bedöma sina projekt som framgångsrika. 

NepalFörst identifierar TRINE ett projekt där behovet av elektricitet är mycket stort. Därefter erbjuds privatpersoner att investera i det aktuella projektet. Det insamlade kapitalet investeras i solcellspaneler som byggs upp och drivs av lokala entreprenörer, vilka TRINE noga väljer ut. Elen som produceras blir billig. Människorna i projektet kan spara pengar då de slipper att köpa in två gånger så dyr, smutsig och skadlig fotogen för att få ljus. De köper enkelt sin solenergi genom att via mobiltelefonen använda en switch-tjänst som gör att elen slås på omedelbart.

– Tillsammans kan vi göra stora sociala och miljömässiga vinster. Vi har bland annat sett att 180 procent fler flickor får gå i skolan när familjernas energikostnader sänks. Elen och tillgång till television gör det även möjligt för människor att ta del av nödvändig samhällsinformation och kunskap. Som en direkt konsekvens av det har vi sett hur fler människor går och röstar i val. Vi har också sett att ökad kunskap lett till att bönder lärt sig odla på ett sätt som gör att de kan skörda sina åkrar två gånger om året istället för en, säger Sam Manaberi, TRINEs VD och grundare som i år (2015) utsågs till årets sociala entreprenör av SEB.

MalawiInvesterarna kan enkelt följa utvecklingen i sitt projekt via uppdateringar på hemsidan. TRINE satsar på en god användarupplevelse och det kommer att finnas både rörliga bilder och textuppdateringar om projektet. På så sätt kan investerare försäkra sig om att pengarna verkligen gör skillnad för människor.

Jag vill påpeka att det inte rör sig om någon välgörenhet. Målet är hela tiden att investerarna ska få tillbaka sina pengar med avkastning när projektet är betalt. Det här är en investering för människor som tror på att det finns affärsmässiga lösningar på världens stora utmaningar, säger Sam och fortsätter:

Upplevelsen av att vara med och rädda världen ska inte vara en premiumprodukt som är förunnad dem med stora bankkonton som går på glammiga galor. Alla ska få möjligheten att vara med. Med små investeringar från vanliga människor kan Trine vara med och bidra till att utrota energifattigdomen i världen. Och vi tror, precis som FN, att det kan vara en verklighet redan inom tio år, säger Sam.

Kontakt: hello@jointrine.com

Till TRINEs webbplats

Fotnot: I januari 2015 vann TRINE ALMIs tävling “Pitcha din hållbara idé” bland 24 tävlande som alla presenterade sig för jurys på Ekocentrum:

Pitcha din hållbara idé 2015

Den 28/1 2015 hölls för första gången en “hållbar version” av Pitcha din idé – en turné som ALMI gör varje år för att låta innovatörer få chansen att utveckla sina idéer till företag. Ekocentrum var en naturlig arena för den här dagen, som bjöd på ovanligt hög nivå på bidragen enligt ALMI. 24 innovatörer fick presentera sin idé i fem minuter, sedan följde frågestund i fem minuter, och så intern juryöverläggning i fem minuter. En otroligt spännande dag för alla inblandade!

Två jurys utsåg vinnarna, efter en första parallell pitchomgång och sedan en gemensam med sex finalister. I vardera jury satt två personer från ALMI och en person från Ekocentrum. Stor vikt lades på hållbarhetsaspekterna i varje affärsidé.


VGR_run_png_proj_medfinans_transpTRINE ingick i temautställningen Nya innovationer för det goda livet, som visades på Ekocentrum med start 1 december 2015. Här har vi valt 20 exempel på hållbara innovationer inom olika branscher, alla med rötter i Västra Götalandsregionen.