Refind. Elektronikavfall behöver inte gå till spillo

E-waste behöver inte gå till spillo! Refind utvecklar ett nytt system för identifiering och sortering av använda produkter.

Genom avancerad artificiell intelligens tar man tillvara maximalt av materialet i elektronik, batterier, lampor och andra komplexa produkter. Målet är att göra alla produkter fullständigt spårbara i hela livscykeln och helt undvika avfall. Vad kan din smartphone bli nästa gång?

Refind_batterisorterareOBS600 – automatisk batterisorterare 

Refind har tagit fram en sorteringsmaskin, som med artificiell intelligens kan identifiera och sortera 8-12 batterier/sekund. Det motsvarar ca 600-800 kg/h, vilket innebär ungefär hälften av Sveriges insamlade batterier årligen. Maskinen består av en patentsökt matningslösning, som radar upp batterierna ett och ett innan de passerar under en kamera, den svarta lådan ovan med logotypen. Kameran är kopplad till neurala databasnätverk som, snabbare än en mänsklig hjärna, på några millisekunder visuellt kan identifiera batteriet. Därefter åker batteriet vidare på en transportör och skjuts ut i rätt kemifraktion med hjälp av lufttryckventiler. Dessutom skapas fullständig statistik över allt som sorterats.

Ingick i Innovationer för det goda livet 2014/15 och 2016.

 Till Refinds webbplats…