Exeger – tredje generationens solceller efterliknar fotosyntes

Svenska EXEGER bygger nu världens största fabrik för tillverkning av Grätzelsolceller i Stockholm, med en kapacitet på 20 MW solceller per år.

Grätzelceller består av tre delar: titanoxid, ett ljusabsorberande färgämne och en elektrolyt. Ett tunt lager av titanoxid ”trycks” på ett ledande substrat, sedan färgas titanoxiden in med ett nanolager av ett ljusabsorberande färgämne. Därefter tillsätts en elektrolyt. Cellen förseglas av ett material som är valt efter önskat applikationsområde. För längre hållbarhet på cellen används glas för att försegla den. Processen för att generera elektricitet påminner om naturens sätt att skapa energi via fotosyntes. Produktionen av Grätzelsolceller kan liknas vid ett vanligt screentryck i ett tryckeri.   En av de största fördelarna med Grätzelsolceller är att de förväntas kunna tillverkas till en bråkdel av priset på dagens kiselsolceller.  Man räknar med att komma ner i en tillverkningskostnad på några kronor per watt – tillräckligt billigt för att man ska kunna klä in hela huset med solceller. En annan fördel är att de fungerar minst lika bra när ljuset är svagt, när det är dimmigt, molnigt, för varmt eller när solen kommer in snett mot solcellen – allt det som kiselsolceller är känsliga mot. – Namnet Exeger är en akronym för Extreme Energy Generation och syftar på att våra solceller kan generera energi under i stort sett alla förutsättningar, säger Giovanni Fili, som tillsammans med Henrik Lundström startat företaget. Den sistnämnde har över 20 års erfarenhet av Grätzelsolceller och anses vara främst i världen på ämnet, förutom uppfinnaren själv – Michael Grätzel. Exeger_läsplattaExeger_läsplatta


Bilden: en prototyp utvecklad 2014. En e-boksläsare med Exeger solcell integrerad i omslaget vilket gör läsaren självförsörjande på el.

Webbplats Exeger

var en del av temautställningen Innovationer – framtidens energi, som visades på Ekocentrum 2014-2015 och medfinansierades av Ekofonden vid Göteborgs Energi.