Epishine – organic solar cells

Den tredje generationens solceller är både vackra och prisvärda. Epishine gör en  solcell med nanotunna lager av olika polymerer tryckta på PET-film. Den är semitransparent i olika färger och främst tänkt för att integrera i byggnadsmaterial så som glasfasader.

Solcell_epishineEnergiåterbetalningstiden är en vecka och målet är att producera solceller för 50 SEK/m2 med 10% verkningsgrad år 2020. Normal energiåterbetalningstid för kiselsolceller är 2 år… En stor miljövinst, alltså.

– Tänk dig ett PET-papper med ett tryck som är en solcell – helt utan metall, säger Jonas Karles och skickar runt något som ser ut som en overhead-film, om någon till äventyrs minns dem. Trycket är i själva verket fyra nanolager av kolatomer som trycks på den böjliga plasten, jämför fyrfärgstryck i en tidning!

Epishine_teametKontakt:

jonas.karles@epishine.se
emma.woxlin@epishine.se

 

 

Webbplats Epishine

VGR_run_png_proj_medfinans_transpEpishine ingår i temautställningen Nya innovationer för det goda livet, som visas på Ekocentrum med start 1 december 2015. Här har vi valt 20 exempel på hållbara innovationer inom olika branscher, alla med rötter i Västra Götalandsregionen.