Cewatech – fiskfoder från avfallslut

Genom en patenterad process med specifika mikrosvampar omvandlas sidoströmmar från växtbaserad industri till högkvalitativa produkter såsom ingrediens i fiskfoder, superabsorbent inom sårvård m m. Processen bidrar dessutom till miljöförbättring och höjd lönsamhet för tex pappersbruken.

Fiskar

Fiskfoder med mikrosvampar ger således kvalitetsfisk, miljöförbättring, höjd lönsamhet och minskad utfiskning av världshaven.

Det göteborgska biotechföretaget Cewatech har utvecklat en teknologi baserad på odling av mikroskopiska svampar på sidoströmmar från växtbaserad industri. En första applikation med sulfitluten från pappersmassabruket i Säffle har nu nått pilotskala i ett samarbete med Nordic Paper.

Skiss_cewatech-300x225

 

 

 

 

 

 

 

Den framställda svampbiomassans höga innehåll av protein, aminosocker och vitaminer gör den idealisk som ersättning för fiskmjöl, dagens proteinkälla i fiskfoder för kommersiell fiskodling. Svampbiomassans innehåll av aminosyror och aminosocker är nära identisk med den hos små skaldjur som är huvudsaklig föda för rovfiskyngel vilket gör den ännu bättre lämpad och som därför ger konkurrensfördelar. Gjorda fiskodlingsförsök med det nya fodret är mycket lovande.

Svampbiomassan kan utöver att användas i fiskfoder vidareutvecklas på en rad andra sätt. Möjligheterna för expansion och teknikexport är alltså goda.

Kontakt:

Cecilia Edebo, VD, cecilia.edebo@cewatech.seinfo@cewatech.se

Till Cewtechs webbplats

 

VGR_run_png_proj_medfinans_transpCewatech ingår i temautställningen Nya innovationer för det goda livet, som visas på Ekocentrum med start 1 december 2015. Här har vi valt 20 exempel på hållbara innovationer inom olika branscher, alla med rötter i Västra Götalandsregionen.