Nyheter

Titeldjungel tecken på tyngd

Den traditionella titeln miljöchef får stå tillbaka för hållbarhetsspecialister, CSR-experter och climate controllers. Även om trender till viss del styr är utvecklingen också ett tecken på att frågorna lyfts på företagens agendor.

När chefsorganisationen Ledarna började se ett ökat behov av stöd när det gäller hållbarhetsfrågor insåg de att det krävdes en expert på området. I början av augusti anställde organisationen därför Erika Svensson som utvecklare i ledarskap och hållbarhet.

– Jag själv, min roll och min titel är ett tydligt tecken på att hållbarhet blir en allt viktigare strategisk fråga för företagen. Det är en mainstreaming inom området som nu sker i alla typer av branscher, säger Erika Svensson.

Hon anser att den uppsjö av titlar som idag finns inom miljöbranschen är ett tecken på att rollerna både breddas och fördjupas. I Sverige har miljöfrågor länge funnits på företagsagendan och för större verksamheter har en miljöchef varit nästintill en självklarhet. På senare tid har även CSR och socialt ansvar, klimat och biologisk mångfald klivit in med buller och bång för att bli en del av miljöfrågan. Det pratas allt mer om hållbarhet för att sätta ord på områdets bredd och komplexitet. Och det är här i hållbarhetssfären som vi befinner oss idag.

– Större variation i yrkestitlarna tyder alltså inte på titelhysteri utan är ett sätt att sätta etiketter på komplexa ansvarsområden, säger Erika Svensson.

Hon förklarar att miljöavdelningen i många fall har transformerats till en hållbarhetsavdelning där exempelvis en hållbarhetschef har det övergripande ansvaret med specialister som till exempel miljöchefer och climate officers under sig.

 Källa Miljö&Utveckling. Läs hela artikeln här.

Taggat , ,