Nyheter

Tips för rent vatten

Idag är det internationella vattendagen. Därför vill vi – via Svenskt Vatten – ge dig lite tips! Din insats gör skillnad. Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar.

160322_SvensktVatten-flicka-badkarToan
Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan.
Tops och annat skräp hör inte hemma här. Skräpet orsakar bland annat dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det. Lämna istället läkemedel till apoteken och kemikalier till kommunens insamlingsplats för farligt avfall!

Miljömärkt
Gör rent rätt. Du kan göra en stor insats genom att köpa produkter utan miljögifter.
Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken.

Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat.
Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat.

Bilen
Ta bilen till biltvätten så räddar du naturen från farliga ämnen.
Vet du att du inte ska tvätta bilen hemma på gatan? Där rinner de farliga ämnena på bilen och i rengöringsmedlen rakt ut i naturen. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt.
Om du inte har tillgång till en biltvätt, tvätta bilen på en gräsyta.

Kranvatten
Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö.
Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin. Läs fler tips under vatten från kran eller flaska.

Tvätt
Överdosera inte när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen.
Funderar du på hur du ska dosera diskmedel och tvättmedel? Under hårt eller mjukt vatten har vi samlat en vägledning för dosering.

Tandkräm och deodorant
Använd tandkräm och deodorant utan triclosan.
Triclosan är ett antibakteriellt ämne som avloppsreningsverken inte klarar av att rena. Tomma tändkrämstuber kan återvinnas, sorterad som plastförpackning.

Allväderskläder
Köp allväderskläder utan polyfluorerade impregneringsmedel.
Allväderskläder, som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen, kan innehålla fluorerade miljögifter. I butiken: fråga efter allväderskläder och skor som inte innehåller polyfluorerade impregneringsmedel.

Avlopp
Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet.
Häll inte målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel i avloppet. De kan innehålla ämnen som tar död på de goda bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler.

Mediciner
Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteken.

Papperskorgen
Allt som inte kan sorteras eller spolas ner i avloppen ska till papperskorgen.
Listan kan göras lång, men några vardagliga exempel är: tops, hår, tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter och snus.

Miljöstationer
Våra miljöstationer tar hand om det avloppsverken, vattenverken och naturen inte kan.
Du kan göra en stor insats genom att lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, t.ex. nagellacksflaskor, aceton, hårsprayburkar, olja, färg, batterier och lösningsmedel.

Gul målarfärg
Använd aldrig hobby- och konstnärsfärger som innehåller kadmium .
Avloppsvattnet intill flera av landets konstskolor har förhöjda värden av kadmium. Det finns fullgoda alternativ i handeln men hobby- och konstnärsfärger med kadmium säljs fortfarande i tusentals butiker och på internet.

Återvinning
Många produkter vi använder i vardagen kan återvinnas.
Några exempel redan nämnda i tidigare tips är elektronik, nagellacksflaskor, aceton, olja, färg, batterier och lösningsmedel.

Källa: Svenskt Vatten

Taggat , , , , , , , , , ,