Nyheter

Tips för en hållbar jul: vanlig svensk gran bättre än plast

En vanlig svensk gran, odlad så nära som möjligt, är bästa valet för den som vill ha julgran.

131219_Grön_jul_gran_grenDen kallas ibland rödgran eller Picea abies. Har du riktig tur kan du lägga vantarna på en av de få Krav-märkta som finns på marknaden. Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sämre än svensk gran eftersom man vid odlingen ofta använder bekämpningsmedel. Extra risig är kungsgranen om den dessutom kommer från Danmark, eftersom den då kan vara transporterad med lastbil. Naturskyddsföreningen har alltså valt ut rödgranen som den mest hållbara granen.

– Vi har just nu en rödgran på Ekocentrum som LRF skänkt oss, med pepparkakor, apelsiner med nejlikor och durapulp-änglar i till beskådning utanför vår entré.

Hållbar granodling?

  • FSC vill utfasa julgransproduktionen ur sin certifiering. Julgransproduktion i FSC-certifierad skog skulle inte få bedrivas med användning av gödsel och pesticider.
  • Granar ska lämnas till en återvinningscentral eller dess mobila variant i din kommun. Där flisas julgranarna till så kallad grönflis och används som bränsle för att värma upp bostäder.
  • Livet efter tjugondag Knut…
    Om ni inte återvinner julgranen kan den kanske göra en sista tjänst som fågelrestaurang under vårvintern? Om du har en tomt ställer du granen stadigt på en lämplig plats på gården, men inte så att det snöar direkt i den, eller att katten kan gömma sig i den. Förslaget finns på Odla.nu:s hemsida.  Se länk
  • Intensivodling
    Gran och pyntegrönt odlingen bedrivs mycket intensivt med täta gödselgivor och pesticidbehandling. Pesticider används i betydligt högre grad på julgranar än i vanligt skogsbruk. Detta är ett problem som danskarna arbetar med emedan det finns ett visst tryck att övergå till mer ekologisk odling.

Läs mer om granar – Skogsindustrin…

Miljö-sämst är plastgranen, även om man använder den i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen, om du inte har en på vinden sedan förra året.

Tips från Maria Elggren, Ekocentrum

Taggat ,