Nyheter

Tips för en hållbar jul: Sortera de kluriga julsoporna

När gästerna dansat klart och släkten (äntligen?) åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man av den slokande granen och högarna med inslagspapper? Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Gran_paketJulklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidnings­insamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret – lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el.

Frigoliten – återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller – sorteras som metallförpackningar. Det gör inget om det finns stearin kvar, men du som vill köra överkursen kan ta bort den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.

Julgranen – lämnar du in på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.

Du som är nyfiken på fler miljösmarta tips – ladda ned gratisappen Grön guide. Eller kolla in den på www.naturskyddsforeningen.se

Tips från Annika Andersson, Ekocentrum

Taggat , , ,