Nyheter

Tips för en hållbar jul: hitta julpynt runt knuten

Det blir inte bara billigare, utan ofta snyggare också! Att fixa sitt eget julpynt, kanske av material du hittar i naturen. Men plocka inga fridlysta växter!

Julpynt_strån_ängelDu som gillar att pyssla kan satsa på julpynt av tyg, halm, papper och andra naturmaterial. Det hittar du runt knuten eller i när­maste hobbybutik. Testa att göra apelsiner prydda med väldof­tande nejlikor, kransar av pilträ eller girlanger av små grankvistar som hänger på fina band. Ta hjälp av barnen och förvandla kottar och stenar med lite färg, glitter och fantasi.

Skippa den köpta ”vitmossan”

Den så kallade vitmossan som säljs i butiker är inte alls någon mossa utan en lav, fönsterlav. Den är plockad på ett storskaligt sätt som gör det svårt för den att återhämta sig. Dessutom behandlas den ofta med kemikalier. Om du ändå köper fönsterlav kan du spara den från år till år. Om du plockar fönsterlav själv i skogen, ta lite försiktigt i kanten av en större tuva. Kom ihåg att vattna då och då så att den inte blir torr och brandfarlig. Eller så struntar du i fönsterlaven och lägger grankvistar, hasselnötter, godis eller skivor av torkad citrusfrukt i adventsljusstaken!

Tips från Naturskyddsföreningen och Annika Andersson, Ekocentrum

Lista över fridlysta växter i Sverige

Läs om Allemansrätten här

Taggat , , , ,