Nyheter

Tips för en grönare julafton

Låt grönsaker och fisk dominera på julbordet och satsa på en riktig gran. Det är några av tipsen från Sahlgrenska akademins miljösamordnare Mats Sandberg, till dig som vill fira en mer hållbar jul.

131218_mats_sandberg_grönare_julKänner du för att få till en julafton som är lite mera hälsosam än den traditionella både för dig själv och för miljön? Inte svårt alls. För maten gäller kortfattat: satsa på mera grönsaker, reducera eller skippa köttet och hantera maten så att du slipper slänga något.

Att grönsaker ger mindre klimatpåverkan jämfört med kött är väl känt (hoppas jag) men vad är det för egenskaper i grönsaker som gör de hälsosamma? Jo, julgrönsaker som grönkål, vitkål, rödkål, lök och ingefära, även många julkryddor och nötter innehåller fytokemikalier som kan aktivera ditt kroppsegna skyddssystem via en så kallad transkriptionsfaktor, som har ett hopplöst långt namn, men förkortas NRF2. Aktiverat NRF2 ger ett överuttryck av skyddande proteiner och antioxidanter som inaktiverar till exempel fria radikaler och andra skadliga kemikalier. Detta anses vara en trolig delorsak, och är min favoritteori (och forskningsfokus), till att en ”medelhavsdiet” med mycket grönsaker ger en minskad risk för vissa typer av sjukdomar.

Läs mer…

Källa: e-nytt.se, Sahlgrenska akademin

Taggat , ,