Nyheter

Stora ”osynliga” donationer till klimatskeptiker

Hemlig finansiering hjälpte till att bygga ett stort nätverk av klimatförnekare. Tidningen the Guardian avslöjar att anonyma miljardärer donerat 120 miljoner dollar till över 100 klimatskeptiska organisationer vars uppgift är att misskreditera forskningen om klimatförändringar.

DollarsEnligt Guardian har pengarna, som donerats mellan 2002 och 2010, använts till att bygga upp ett stort nätverk av tankesmedjor och organisationer som arbetar för ett enda syfte – att omdefiniera klimatförändringarna från ett neutralt vetenskapligt faktum till en polariserande fråga. 

Miljonerna styrdes via två fonder, Donors Trust och Donors Capital, det senare avsatt för givare som bidrog med en miljon eller mer.

De rika donatorerna försäkrades om att deras pengar aldrig skulle gå till liberala frågor.

Pengarna strömmade bland annat till tankesmedjor med kopplingar till den republikanska partipolitiken. Vilket, enligt Guardian, möjliggjorde en attack mot Barack Obamas miljöagenda och ledde till att kongressen inte hade någon chans att vidta åtgärder mot klimatförändringar.

Samma grupper uppges nu mobilisera igen för att stoppa Obama från att agera mot klimathotet i sin andra mandatperiod. Samtidigt garanteras givarna anonymitet.

Källa SvD. Läs mer här…

Taggat , ,