Nyheter

Stockholm ger ut en ”Guide till tystnaden”

Att det finns tillgång till tysta och rofyllda naturområden i städer är viktigt för människors hälsa. Stockholms stad ger nu ut en ”Guide till tystnaden” med till elva rofyllda naturområden i staden.

151216_Guide-till-tystnaden-Sthlm

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ska beskriva, marknadsföra och öka kunskapen om rekreationsmiljöer i staden. Syftet är att få fler stockholmare och stockholmsbesökare att uppleva dessa områden, säger Anna Edström, Stockholms stad.

Något som kanske inte alla stockholmare känner till är att det finns hela elva natur- och kulturreservat i Stockholms stad. Det senaste året har reservaten varit i fokus för projektet ”Guide till tystnaden” där målsättningen är att i varje reservat lyfta fram promenader som erbjuder upplevelsevärden och rofyllda ljudmiljöer.

Vi ska beskriva, marknadsföra och öka kunskapen om rekreationsmiljöer i staden. Syftet är att få fler stockholmare och stockholmsbesökare att uppleva dessa områden, säger Anna Edström, Stockholms stad.

Totalt har 22 promenader och 69 platser identifierats i de elva reservaten. Det handlar om jämförelsevis lugna miljöer med varierande naturupplevelser.

Även Sundbybergs stad har genomfört projektet och deras guide omfattar natursköna platser i närområdet. Platserna ska vara lätta att hitta och själva förflyttningen ska vara en del av upplevelsen.

Projektet var en utmaning, med tanke på att kommunen är Sveriges minsta till ytan, har den kraftigaste befolkningstillväxten i landet och genomkorsas och omringas av vägar, säger Angelica Aronsson, Sundbybergs stad.

Grönska i staden har positiva effekter på människors hälsa. Människor som bor i stadsmiljöer som innehåller mycket vegetation är friskare än människor som bor i områden med mindre grönska.

Forskning har bland annat visat att människor som bor i grannskap med grönstruktur har lägre dödlighet. De har också lägre utsöndring av stresshormoner, säger Mare Löhmus, forskare vid Karolinska Institutet.

Läs mer…

Källa: Miljö Online & SSL, Stockholms Läns Landsting

 

Taggat , , , , , , , , , , ,