Nyheter

Städnytt: Mikrofibermoppar återvinns i ny miljösatsning

Innu Science lanserar ett retursystem för uttjänta mikrofibermoppar och utmanar städbranschen att ta större ansvar för städprodukters livscykler.

Vi måste tänka i flera steg för att bygga ett uthålligt samhälle. Hur kan vi få material att hålla längre och vad kan vi använda dem till när de kastas, menar Joachim Åhlander, vd för Innu Science Scandinavia.

150615_Micromopp_InnuSverige tvättas dagligen mer än 1,8 miljoner moppar och 0,6 miljoner dukar i den professionella städverksamheten. Utifrån beräkningen att de anses förbrukade efter 300 användningar och tvättar, kasserar städbranschen årligen 220 ton icke-förnyelsebara textilfibrer. Innu Science är världsledande inom professionell rengöring med bioteknik och lanserar nu ett återvinningssystem för Innu Science egna mikrofibermoppar. Från och med juni 2015 kommen man att samla in och återanvända mikrofibern från mopparna, som bidrag till olika textila recyclingsprocesser.

Vi har valt att utveckla moppar av 100% syntetfiber som ger bästa hygien, funktion och ergonomi vid rengöring. Dessutom är de enkla att tvätta rena utan komplexa kemikalier och höga temperaturer. Rena fiberblandningar ger även den bästa sammansättningen för materialåtervinning, när vi slutligen bedömer mopparna som uttjänta, säger Ellinor Niit, textilingenjö på Innu Science Scandinavia.

Moppåtervinningen är viktig för vår resurshushållning. För att bygga ett uthålligt samhälle är den enskilt viktigaste frågan hur vi använder jordens naturresurser. Oavsett vad vi odlar eller tillverkar är det viktigt att produkter vi får ut av marken, används under lång tid och hanteras smart i jordens kretslopp. Mikrofiber är idag det bästa materialet att städa med. Jämfört med naturmaterial har mikrofibern i flesta fall både bättre absorptionsförmåga, definitivt bättre rengöringseffekt och hållbarhet samt kräver betydligt mindre rengöringsmedel. Men ur ett miljöperspektiv gäller det att mikrofibern används klokt.

Eftersom mikrofibern är gjord av plast, vilket är svårt för naturen att bryta ner, är det extra viktigt att tvätta den skonsamt och återvinna istället för att kasta den till förbränning. Alla företag som tjänar pengar på naturens resurser borde anta utmaningen och utveckla hållbara nya produkter, menar Joachim Ålander.

Till Innu Science webb…

Taggat , , , ,