Nyheter

Snart öppnar Göteborgs första ekogalleria

Ekologiska kläder görs ofta i små kvantiteter och har svårt att nå ut med sin marknadsföring. Därför öppnar snart Göteborgs första ekogalleria med fokus på mode. I början av november lär det vara igång.

141023_ekogalleriaDet luktar målarfärg en halvtrappa ner på Storgatan 41. Somliga kommer känna igen sig i de prång och rum som bland annat hyst caféet Krasnapolsky och just nu håller på att få nytt liv.

I dagarna kom en rapport om hur mycket kemikalier det är i våra kläder, trots att många företag talar om att ändra på det. Senast i dag pratade jag med en tjej som sa att hon inte kan ha vanliga kläder för hon är allergisk så de kliar. Det finns ett stort behov, men tillgängligheten har inte funnits där, säger Karla López Rivera.

Hon är en av ordförandena i Eco Gallerian, som är en icke vinstdrivande ekonomisk förening. Den andra är Tiina Majuri som läser tredje året på textilingenjörsutbildningen i Borås och designar barnkläder. Idén till gallerian kom från den ideella föreningen Eco Fashion som bland annat ordnar föreläsningar.

Småskaligheten och att det är svårt nå ut med marknadsföring hör till de största problemen för små ekologiska modeskapare. Samt att människor är vana att köpa kläder väldigt billigt.

Tyvärr är det lönsamt att förgifta naturen. Det hade varit jättebra om man från politiskt håll kunde kräva att de som har giftiga bekämpningsmedel skulle betala väldigt mycket skatt eller så. Men så är det inte, säger Karla som har en egen klädbutik med ekologiskt utbud på nätet.

Källa: ETC Göteborg nätupplaga. Bild: Hanna Strömbom

Läs hela artikeln här…

Taggat , , ,