Nyheter

Snart kommer första mobilen byggd av utbytbara moduler

Det nederländska företaget Fairphone ser ut att bli först på marknaden med en mobil uppbyggd av utbytbara moduler. Tanken är att mobilen ska vara enkel att öppna för reparationer och uppgraderingar med nya moduler, till exempel batteri eller bildskärm. På så sätt förlängs livslängden och köparna kan behålla mobilen längre. Den aktuella modellen heter Fairphone 2. Även Google håller på att utveckla en modulär mobiltelefon, Ara, men denna har blivit försenad.

151218_Fairphone2_handsGoogle har länge arbetat med sin modulära mobiltelefon Ara. Men det nederländska företaget Fairphone ser ut att bli först på marknaden med en mobil uppbyggd av utbytbara moduler då Ara blivitförsenad.

Den heter Fairphone 2 och kan nu beställas för leverans i januari 2016 till kunder i Europa som får betala motsvarande 4 900 kronor.

151218_fairphone-2-modulares-konzeptI princip behövs bara en skruvmejsel för att demontera mobilen vilket ska kunna göras av vem som helst. Tanken är att köparna ska kunna behålla sin mobil i många år då det är enkelt att uppgradera med moduler för nya funktioner och byta exempelvis batteri och bildskärm.

Den version som nu lanseras har en 5 tum bildskärm med 1 920 x 1 080 pixlar, en 8 megapixel kamera, 2 GB arbetsminne, 32 GB lagringsminne och processorn 2,2 GHz fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 801 som kör Android.

Mobilen är även försedd med en anslutning för externt minne av typ MicroSD och stöd för dubbla sim-kort.

Källor: Miljö Online och Ny Teknik

Taggat