Nyheter

Smarta papperskorgar berättar när de behöver tömmas

Papperskorgarna har solcellsdrivna kompressorer som pressar ihop skräpet på plats. När kärlet börjar bli fullt rapporterar papperskorgen detta via trådlös telekommunikation till stadens tekniska enhet.

150831_smarta_papperskorgar_SundbybergVi kan följa papperskorgarnas status i realtid via en mobilapp eller webbplats som anger hur mycket skräp som finns i respektive kärl. Det gör att vi kan tömma dem precis när det behövs, säger landskapsingenjör Mats Grönvik.
Kärlen rymmer 570 liter sopor och kan ta emot volymer som är fem till sju gånger större än den egna storleken.
Vi ser att det här är ett bra miljömässigt alternativ när vi kan ta emot stora mängder skräp på en och samma plats. Det medför dessutom att antalet transporter blir färre och effektivare i och med att all luft pressas ur och komprimerar soporna, säger Stefan Bergström (C) stadsmiljötekniska nämndens ordförande. Systemets solcellsdrivna teknik kräver bara två timmar dagsljus per dag för att komprimera skräpet och kommunicera mängden sopor i realtid.

Papperskorgarna som är av modellen Big Belly Solar ingår i ett pilotprojekt som ska utvärderas efter sex månader. I Sundbyberg stad finns cirka 500 papperskorgar som förvaltas av kommunen.

Hittat på Mentor Newsroom

Taggat , , , , , , ,