Nyheter

Skobutikskedjors hållbarhetsarbete trampar vatten

Ingen av de fyra största skobutikskedjorna i Sverige (Deichmann, Euro Sko, Nilson och Scorett) utför systematiska kontroller av den ytterst riskfyllda garvningen av lädret som deras skor tillverkas av.

140827_skorInget av företagen kan heller visa några konkreta åtgärder för att säkerställa att arbetarna som tillverkar skorna har en lön som täcker grundläggande behov som mat, boende, skola och sjukvård. Det visar granskningen ”I samma fotspår?” som Fair Trade Center publicerar idag.

Tillverkningen av våra skor innefattar många riskfyllda moment. Det mest riskfyllda är garvningen av djurhudar till läder. Garvning är en process som kräver en mängd kemikalier, bland annat krom. Ofta sker garvningen i länder som Bangladesh med total brist på kontroll av att miljölagar efterlevs. Trots detta utför ingen av de fyra största skobutikskedjorna i Sverige systematiska kontroller av de garverier som producerar lädret som deras skor framställs av.

Det är både oacceptabelt och förvånande att skobutikskedjorna inte har kommit längre i sitt hållbarhetsarbete. Att den mest riskabla delen av produktionskedjan, garverierna, fortfarande är en blind fläck måste rättas till omgående. Det handlar inte om god vilja utan om att följa de internationella konventioner företagen säger sig följa, menar Charlie Aronsson, projektledare på Fair Trade Center.

Läs vidare…

Taggat