Nyheter

Skatteflykt hotar klimatavtalet

I New York på fredagen undertecknas klimatavtalet som spikades av världens länder i Paris i december. Samtidigt sätter Panamahärvans internationella skatteflykt fingret på en av de största utmaningarna med att genomföra målen: 100 miljarder dollar om året måste fram för att finansiera reformerna.

160504_Isabella-Lövin_NY_skatteflyktAlla länder måste bli bättre på att driva in skatt för att klara det här, säger biståndsminister Isabella Lövin till SvD.

Svallvågorna från advokatbyrån Mossack Fonsecas läckta kundregister för ett par veckor sedan har ännu inte lagt sig.Och på måndagen svingade sig skandalen upp i FN, i New York.

Miljarder göms i skatteparadis runt om i världen, något som stått väldigt klart de senaste veckorna, sa Lövin i sitt anförande på ett möte i måndags om hur den ambitiösa hållbarhetsplanen ska finansieras.

Finansieringen av Parisavtalet ligger inom ett annat avtal, Addis Ababa Action Agenda, som fått namn efter den etiopiska huvudstaden där det förhandlades fram. Minst 100 miljarder dollar om året fram till 2030 måste upp på bordet av särskilt de rika industrialiserade länderna.

Och man kan inte få fram ytterligare miljarder i bistånd. Näringslivet måste vara med ombord, det är oerhört viktigt. Och man måste bli bättre på att få in skatteintäkter, säger Lövin.

Rapporter från de journalister som granskat Mossack Fonsecas läckta dokument indikerar att verksamheten att hålla pengar undan skattemyndigheter är på nedgång, sedan en del forna skatteparadis öppnat upp sig under ökande politisk press.

Ändå finns många miljarder ännu gömda. Enligt en amerikansk ekonom, Gabriel Zucman, är 8 procent av världens rikedomar gömda i skatteparadis. Det motsvarar 7 600 miljarder dollar, skriver brittiska The Guardian.

Vi ser en ökad ambitionsnivå för att betala mer skatt. Vi ser också att flera länder har slutat med sin banksekretess och möjligheterna att gömma pengar, säger Isabella Lövin.

Till stor del förväntas näringslivet, om än indirekt, bekosta Parisavtalets reformer via skatter.

Läs vidare…

Källa: Miljö Online och SvD

Taggat , , , , ,