Nyheter

Kopia av Så mycket mindre kostar elbilar i drift

Stadsförvaltningen i New York har jämfört hur mycket olika modeller i deras bilflotta kostar att underhålla. Resultatet visade att elbilarna är överlägset billigast.

190402_elbil-laddar

Ett högt inköpspris har hittills gjort det dyrt för myndigheter och kommuner att ha elbilar i sina fordonsflottor. Idag är läget dock ett annat då budgetmodeller som Chevrolet Bolt och Nissan Leaf fått sällskap av Kia e-Niro och Tesla Model 3.

En undersökning av New York City Department of Citywide Administrative Services, visar dock att elbilarna, förutom att sänka bränslekostnaderna, även sänker service- och reparationskostnaderna rejält. Elbilarna slipper exempelvis byte av olja, tändstift och luftfilter och även bromsarna håller, till följd av bromskraftsregenerering, längre. Då bilarna kan rulla i tio år finns det gott om tid för att förtjänsterna kring service och reparationer ska hinna betala av en avsevärd del av inköpspriset.

Medan behoven kring vindrutetorkare och däck är de samma som för bensindrivna bilar, erbjuder elbilar överraskande förbättringar när det gäller bromsarna. Bromskraftsregenerering minskar slitaget på bromsarna och kan förlänga serviceintervallen påtagligt för delar som bromsbelägg, skriver NYC DCAS

Exempelvis hade Chevrolet Bolt underhållskostnader på 204 dollar per år, medan en Ford Focus kostade 1 805 dollar. Den näst billigaste modellen var Nissan Leaf med 344 dollar.

New Yorks observationer får även stöd av International Council for Clean Transportations undersökning kring kostnader för olika biltyper.

Källor: Miljö Online och Ny Teknik


Läs mer i The Guardian 190212: Electric cars are already cheaper to own and run, says study

Taggat , , , , , , ,