Nyheter

Så löste familjen Wilhelmsson sin klimatångest

Under lång tid blundade Ulrika Wilhelmsson i Askim för den globala uppvärmningen, livet fortgick ändå och konsekvenserna var inte direkt närvarande i vardagslivet. Men en dag fick hon nog och tvingade sig själv att via ett TV-program om klimathotet förstå och sätta sig in i frågan.

151127_Fam_wilhelmsson_klimatångestDet blev som en kalldusch för Ulrika Wilhelmsson. Ju mer hon läste desto mer insåg hon hur allvarlig frågan var: ekologiskt kaos, fattigdom och konflikter. Omställningen kom ganska tvärt för hela familjen.

När vi gick i matbutiken fick jag plötsligt inte fick välja något som inte var ekologiskt. Allting kom ganska samtidigt och jag bara tänkte: ”jaha vad händer här egentligen?” Men i dag så tycker jag inte det är konstigt längre, säger Ulricas dotter Sara Wilhelmsson.

Ulrika Wilhelmssons engagemang har växt sig allt starkare genom åren och sedan ett par år tillbaka ägnar hon all sin tid åt Naturskyddsföreningen: Ett ideellt arbete med styrelseuppdrag. Hon vet att det är en möjlighet som inte många har men då de ekonomiska möjligheterna fanns kände hon att det nästan var oförskämt att inte ta vara på det. Den 29 november ska hon självklart också göra sin röst hörd i manifestationen inför de ödesdigra FN-förhandlingarna. En manifestation hon varit med och planerat det gångna året.

Man kan göra mycket genom att vara medveten om sin klimatpåverkan men ansvaret för den globala uppvärmningen kan inte ligga på den enskilda individen, menar hon. Det krävs politisk förändring.

Man står där och sorterar sina mjölkpaket, dag ut och dag in– samtidigt som de bygger ut Landvetter och bilarna kör på fossila bränslen. Det känns tröttsamt och meningslöst ibland. Vad spelar det jag gör för roll? säger hon och skrattar till åt orimligheten i en plötslig tanke.

När jag inte riktigt vet hur vissa saker ska sorteras, så får jag klimatångest. Då blundar jag bara hårt och slänger det, säger Ulrica vidare.

Vad är du orolig för i framtiden? – Det är dem (barnen) som sitter därinne i soffa som jag är orolig för. Jag kommer kanske inte uppleva de värsta förändringarna, det kommer de att göra. Och när frågan väl kommer från dem så vill jag kunna svara att jag gjort vad jag kunnat.

Söndagen den 29 november kommer Ulrica att göra sin röst hörd i manifestationen inför de ödesdigra FN-förhandlingarna. En manifestation hon själv via sitt engagemang i Naturskyddsföreningen varit med och planerat.

Källa: Miljö Online och Göteborgsposten

Taggat , , ,