Miljö Online: Det tidigare fokuset att flytta arbetstillfällen och produktion utomlands och transportera varor över hela jordklotet kan förändras till följd av coronapandemin. Ett större fokus på säkerhet och leveranstrygghet, kan göra att långa, ogenomskinliga leverantörskedjor ersätts av mer närliggande och robusta. Något som även kan underlätta företagens hållbarhetsarbete.
För många företag med leverantörer i Kina blev inledningen på pandemin en mycket tydlig påminnelse hur känsliga de blivit för störningar i leverantörsledet. Plötsligt och oväntat stängde Kina ner produktionen och lämnade bland andra europeiska och amerikanska företag utan nödvändiga råvaror och komponenter. Det “just in time” system som många bolag byggt sin produktion på fungerade inte längre.
David Simchi-Levi, professor vid Massachusetts Institute of Technology, säger i en intervju med den danska tidningen Politiken, att det som hänt på sikt kan förändra hur tillverkningsindustrin ser på produktionen.
Vi kommer vi att uppleva en förskjutning mot mer regionalisering och det mer lokala, säger David Simchi-Levi.
Inom högteknologin kommer saker och ting att bli annorlunda. De amerikanska företagen kommer att försöka flytta produktion till Mexiko och Brasilien, de europeiska företagen kommer att flytta från Asien till Östeuropa. Det gör leveranskedjorna kortare och mer robusta, säger han till Politiken.
Slutet på ogenomskinliga försörjningskedjor?
Pandemin kan alltså ge en backlash för en alltmer globaliserad världshandel, långa, ogenomskinliga försörjningskedjor och starka fokus på låga priser och låga löner. Mer…
Källa: Miljö Online, csr.dk och Politiken
Etiketter: corona, CSR, just-in-time, leverantörskedja, transporter Last modified: 29 april, 2020