Nyheter

Regeringen föreslår kemikalieskatt

Regeringen föreslår en skatt på farliga kemikalier i människors hemmiljö, vilken beräknas ge intäkter på cirka 2 miljarder kronor årligen.

160401_kemikalier-hemmetRegeringen vill införa en högre skatt på några vanliga varor som innehåller vissa flamskyddsmedel och ftalater. Exempel på sådana varor är TV-apparater, datorer, spelkonsoler, tvätt- och diskmaskiner samt golv och väggmaterial av PVC.

Förslaget skulle således innebära att elektronik, som Tv-spel och andra elektriska leksaker, men också vitvaror, blir dyrare. Exempelvis kan en telefon som innehåller farliga kemikalier bli 25 kronor dyrare och ett kylskåp 300 kronor dyrare.

Det innebär att om man köper varor som inte har så mycket kemikalier och om leverantörer tar fram sådana varor så blir de billigare. Det blir en tydlig signal till producenter och konsumenter, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP).

Den exakta utformningen av skatterna, inklusive skattenivåer, är inte klar ännu. Men troligen kommer skatterna vara konstruerade så att samtliga varor inom avgränsade varugrupper är skattepliktiga. Den skattskyldige, tillverkaren eller importören, får sedan göra avdrag av skatten om vissa listade ämnen eller grupper av ämnen inte förekommer i varan.

Förslagen kommer ursprungligen från Kemikalieskattutredningen, som tillsattes 2013 av Alliansen. Regeringen räknar med att beskattningen ska dra in runt två miljarder kronor till statskassan.

Men syftet med skatten är inte att generera intäkter, vi tror och hoppas att intäkterna kommer att minskas för att producenterna ställer om, säger Per Bolund.

Regeringens ambition är att skatten ska börja gälla fr o m den 1 juli 2017.

Läs mer…

Källor: Miljö Online och Finansdepartementet

Taggat , , , , , , ,