Nyheter

Premiär för KRAV-märkta julstjärnor

För första gången någonsin finns det KRAV-märkta julstjärnor att köpa. I Nävlinge i Skåne har Stefan Salomonsson odlat fram de allra första.

151216_KRAV_julstjärnorSorten heter ’Christmas Eve’. De 14 000 julstjärnesticklingarna planterades i juli och levereras nu som färdiga blommor av Mäster Grön ut till butikerna.

De här moderna julstjärnorna är naturligt kompaktväxande, så därför behöver odlaren inte använda stråförkortningsmedel, förklarar Stefan Salomonsson. Sen håller jag dem stramt så de inte sticker iväg i storlek. Jag reglerar julstjärnans tillväxt genom ljus- och temperaturväxlingar.

Vid KRAV-certifierad odling är varken kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel tillåtet. Att odla KRAV-märkta julstjärnor är ett hantverk där odlaren får lösa problem med skadegörare på ett miljövänligt sätt med hjälp av nematoder och rovkvalster bland annat. I växthuset finns flera stora, gula klisterlappar bland plantorna. Dessa hjälper odlaren tidigt att identifiera skadeangrepp så hen kan göra biologiska åtgärder i ett tidigt skede.

Sorgmyggans larver som kan äta upp rötterna håller jag borta med finess, säger Stefan Salomonsson. Jag löser det genom att ha mindre krukor så att det blir bra upptorkning mellan vattningarna, då trivs inte sorgmyggorna.

De KRAV-märkta julstjärnorna går att efterfråga hos Mäster Gröns återförsäljare, som finns i hela Sverige, se lista här.

Källa: KRAV

Taggat , , , , , ,