Nyheter

Plast – vanligaste skräpet på våra stränder

Det vanligaste skräpet på våra stränder består av plast. Den största källan är konsumenter, men på västkusten är det en mycket större andel industrirelaterat skräp. Det visar analyser efter den skräpplockardag som Håll Sverige Rent anordnade längs kusterna i april.

160512_plast-skräp-strand-510x340Undersökningen visar att skräpet i stor utsträckning består av plastförpackningar. Vi måste försöka stoppa skräpet vid källan, men vi vet för lite om det idag för att kunna sätta in rätt åtgärder. Det behövs mer kunskap om var skräpet kommer ifrån från början, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Hundratals människor gav sig ut i en aprildag och plockade skräp utmed kusten tillsammans med Håll Sverige Rent. På tre orter – Strömstad, Lysekil och Simrishamn – lämnades skräp in för analys. Nu visar resultatet att plast dominerar i skräphögarna: I Strömstad var 84 procent av skräpet plast, och i Lysekil 91 procent. I Simrishamn hittade skräpplockarna något mer glas än plast, men glaset visade sig härröra från en enskild grillplats vid stranden.

Konsumenter var den största skräpkällan i såväl Strömstad, där hela 1,3 ton skräp samlades in, och 115 kilo Simrishamn. I Lysekil (varvid man hittade 122 kilo skräp) bedömdes att hälften av skräpet kom från industrin. Skräpet kommer både från när och fjärran, men det är svårt att avgöra exakt vilket land skräpet kommer ifrån eftersom det ofta legat i havet under en tid.

Det mesta av det insamlade skräpet är sådant som tar mer än 100 år för naturen att bryta ned. I Simrishamn hittades en Fantaburk från 1977, och det allra vanligaste är engångsförpackningar av plast, säger Johanna Ragnartz.

Totalt analyserades nästan 10 000 föremål.

Källa: Mentor Online

Har du hört talas om Boyan Slat och hans uppfinning som ska rena haven från plast? Läs mer här!

Taggat , , , , ,