Nyheter

Nya budget-Teslan i produktion 2017

Amerikanska Teslas nya ”folk-elbil” har nu visats upp för första gången. Lanseringen är ett steg mot ett verkligt genombrott för elbilar. Men än är vi inte där.

160401_tesla-musk_model3Den en nya modellen, Model 3, kommer att börja produceras under 2017, enligt vd Elon Musk. Model 3 får ett pris på omkring 35 000 dollar (motsvarande cirka 285 000 kronor), exklusive olika former av subventioner, och blir därmed betydligt billigare än Teslas befintliga modeller. Den är också billigare än en Volvo V70, Sveriges mest sålda bil.

Räckvidden blir minst 35 mil per laddning. Enligt Tesla har bolaget redan fått in över 130 000 förbeställningar på bilen, skriver Reuters.

Att budgetmodellen blir en framgång ses som kritiskt för att Tesla ska kunna förverkliga sina tillväxtplaner, bolaget har som mål att sälja 500 000 bilar per år från och med 2020.

I samband med presentationen började Tesla ta emot beställningar på Model 3 och runt om i världen bildades långa köer utanför Teslabutikerna, så även i gallerian Mall of Scandinavia i Solna.

Christer Karlsson, professor på Handelshögskolan i Köpenhamn, ser lanseringen av Model 3 som ett viktigt steg på vägen mot ett genombrott för elbilar. Men han påpekar att även andra biltillverkare nu är på gång med elbilar, till exempel Audi och Volkswagen.

Jag tror att det kommer mycket genombrott för elbilsbranschen över huvud taget därför att det kommer intressanta lösningar från de andra producenterna också, men det är klart att det här är ett signifikant exempel, säger Karlsson.

Enligt Karlsson kan utvecklingen mot elbilar beskrivas som en trestegraket; först ut var hybrider, sedan kom laddhybrider och till slut lanseras rena elbilar. Volvo tar till exempel vägen via laddhybrider.

Läs vidare…

Källa: NyTeknik 160401

Taggat , , , , , ,